Moderaterna vill avveckla folkvett

Ekonomin bromsar för att människor är rädda och försiktiga

Den politiska debatten är sig inte riktigt lik. I går presenterade det ledande oppositionspartiet Moderaterna sitt budgetalternativ men Kristersson och Svantesson hade svår att mobilisera något intresse.

Den fråga som dominerar partiernas utspel, nya krispaket för ekonomin och företagen, måste avgöras långt innan riksdagen är färdig med budgetbehandlingen. Och vad som händer sedan är det ändå ingen som vet.

Andra länder har planer

Mitt i de ekonomiska förslagen passade moderatledningen dock på att komma med ett annat krav, en strategi för att lämna dagens coronaförlamning. Den sortens planer diskuteras ju just nu i länder runt om oss.

Det låter bra, men vad är det egentligen är Kristersson och Svantesson vill ska hända?

De svenska myndigheternas arbete mot pandemin har varit annorlunda än i många andra länder. Vi har inte haft några utegångsförbud, inga beslut om att stänga restauranger eller frisörssalonger och inga reserestriktioner.

Förbud mot folksamlingar

Tillståndspliktiga folksamlingar med mer än 50 personer tillåts inte, men i övrigt är det mesta rekommendationer. Visst, både statsministern och kungen har uppmanat till social distans och inrikesministern brukar med sin tuffaste stämma påminna oss om att myndigheterna inte ger "tips".

Ändå, det finns inte många restriktioner att lyfta.

Människor stannar hemma av fri vilja och därför att man förstår hur utsatt vården är. Företag har förändrat sin verksamhet därför att kunderna försvunnit, men också för att skydda sina anställda och därför att leveranser av delar inte fungerar.

Den svenska ekonomin har tvärbromsat eftersom att människor är rädda och försiktiga, och därför att världsekonomin har slagit stopp i maskin.

Sverige styr inte världen

Kinesiska och italienska leverantörer får inte lättare att uppfylla sina kontrakt om Ulf Kristersson talar strängt till dem. Och kunder i Tyskland eller USA kommer inte att börja beställa bara för att svenska myndigheter säger att det är dags.

Så vad är det egentligen Moderaterna vill avveckla? Vill de att vi ska sluta tvätta händerna? Att vi ska nysa på våra arbetskamrater och flockas kring bardisken? Eller att PRO:s zumba-grupp ska samlas i morgon?

Alla vill att landets pensionärer ska kunna tisdagshandla, att uteserveringarna ska fyllas och att studenter ska få skråla från lastbilsflak. Men är tidpunkten en fråga för en politisk plan?

Vill Moderaterna ha en avvecklingsplan för folkvettet?

Det är som sagt märkliga tider i svensk politik.

***

Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    30 april 2020

    Det fick bli den sista frågan för i dag. Jag tackar för alla frågor, beklagar att jag inte hunnit svara på fler och önskar alla en fin 1 maj, trots allt.

  • Ingvar Persson
    30 april 2020

    Hej Kick.

    Jag tycker verkligen inte att mn kan säga att regeringen handlat efter mottot: "Så här har vi aldrig gjort". Jag lyssnade på Magdalena Andersson när hon hade den första presskonferensen om effekterna av corona. Då trodde man på små effekter. Då fanns fortfarande varken permitteringssystemet, de nya reglerna för a-kassan eller de extra pengarna till kommuner och regioner. Och ingen trodde att de skulle kunna genomföras på många månader.

    Det är bara några veckor sedan, och nu omfattar permitteringssystemet 300 000 anställda. A-kassorna har haft rusning och militären har byggt sjukhus.

    Man kan tycka att det skulle behövas mer, men jag undrar om någon regering i min livstid har aggerat mer handlingskraftigt.

  • Ingvar Persson
    30 april 2020

    Då är klockan 9.30. det här blir sista frågan.

  • 30 april 2020

    Oppositionen vill ha tillbaka det som har varit, Så har vi alltid gjort. Men vad vill de andra när de handlar efter mottot, Så har vi aldrig gjort?

    kick leijnse
  • Ingvar Persson
    30 april 2020

    Hej Anders h.

    Jag tror det kan behövas olika stöd i olika företag. Jag är till exempel inte främmande för att staten ska köpa nya aktier i SAS för att bolaget ska finnas kvar.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.