Mejla

Ingvar Persson

Publicerad:

Moderaterna vill avveckla folkvett

Ekonomin bromsar för att människor är rädda och försiktiga

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYR≈N

Den politiska debatten är sig inte riktigt lik. I går presenterade det ledande oppositionspartiet Moderaterna sitt budgetalternativ men Kristersson och Svantesson hade svår att mobilisera något intresse.

Den fråga som dominerar partiernas utspel, nya krispaket för ekonomin och företagen, måste avgöras långt innan riksdagen är färdig med budgetbehandlingen. Och vad som händer sedan är det ändå ingen som vet.

Andra länder har planer

Mitt i de ekonomiska förslagen passade moderatledningen dock på att komma med ett annat krav, en strategi för att lämna dagens coronaförlamning. Den sortens planer diskuteras ju just nu i länder runt om oss.

Det låter bra, men vad är det egentligen är Kristersson och Svantesson vill ska hända?

De svenska myndigheternas arbete mot pandemin har varit annorlunda än i många andra länder. Vi har inte haft några utegångsförbud, inga beslut om att stänga restauranger eller frisörssalonger och inga reserestriktioner.

Förbud mot folksamlingar

Tillståndspliktiga folksamlingar med mer än 50 personer tillåts inte, men i övrigt är det mesta rekommendationer. Visst, både statsministern och kungen har uppmanat till social distans och inrikesministern brukar med sin tuffaste stämma påminna oss om att myndigheterna inte ger "tips".

Ändå, det finns inte många restriktioner att lyfta.

Människor stannar hemma av fri vilja och därför att man förstår hur utsatt vården är. Företag har förändrat sin verksamhet därför att kunderna försvunnit, men också för att skydda sina anställda och därför att leveranser av delar inte fungerar.

Den svenska ekonomin har tvärbromsat eftersom att människor är rädda och försiktiga, och därför att världsekonomin har slagit stopp i maskin.

Sverige styr inte världen

Kinesiska och italienska leverantörer får inte lättare att uppfylla sina kontrakt om Ulf Kristersson talar strängt till dem. Och kunder i Tyskland eller USA kommer inte att börja beställa bara för att svenska myndigheter säger att det är dags.

Så vad är det egentligen Moderaterna vill avveckla? Vill de att vi ska sluta tvätta händerna? Att vi ska nysa på våra arbetskamrater och flockas kring bardisken? Eller att PRO:s zumba-grupp ska samlas i morgon?

Alla vill att landets pensionärer ska kunna tisdagshandla, att uteserveringarna ska fyllas och att studenter ska få skråla från lastbilsflak. Men är tidpunkten en fråga för en politisk plan?

Vill Moderaterna ha en avvecklingsplan för folkvettet?

Det är som sagt märkliga tider i svensk politik.

***

Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: