Vi borde be de äldre om ursäkt

Anders Tegnell har rätt om självkritik - det är inte över

Uppdaterad 2020-09-25 | Publicerad 2020-06-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anders Tegnell

Lyssna på krönikan. Anders Lindberg läser

Det skedde något märkligt i veckan. Anders Tegnell sa att vi möjligen skulle ha agerat annorlunda i början av pandemin om vi haft all den kunskap vi har i dag. Det borde inte ha varit ett särskilt kontroversiellt uttalande, självklart är det lättare att utvärdera efteråt än innan.

Men särskilt utländska medier tolkade det som att Sverige helt bytt linje. Anders Tegnells resonemang om självkritik blev en världsnyhet.

Ebba Busch drog snabbt slutsatsen på Facebook att "många - kanske tusentals - människor har dött utan att regeringen gjort allt den kunnat för att hindra det."

Det är en fasansfull anklagelse.
Och del i den matta av lögner som nu rullar ut över oss.

Jag gissar att reaktionerna delvis är konsekvensen av att vi är ett litet språkområde. Nyheter färdas långt innan någon hinner ställa uppföljande frågor eller kontrollera fakta. Men den är även typisk för den infekterade debatten. Det verkar vara många som vill att Sverige ska misslyckas.

På presskonferensen 14:00 samma dag svarade Anders Tegnell på kritiken.

– Nej vi har absolut inte bytt linje, varken jag eller myndigheten. Vi tycker fortfarande att det är en bra linje vi håller. Den kan anpassas och den kan förbättras och det har vi jobbat med hela tiden, så att allting annat blir ett missförstånd. Däremot tycker jag alltid att det är viktigt att vara självkritisk, sa Anders Tegnell.

Han pekade även ut smittspridningen i äldreomsorgen som ett misslyckande.

Delar av borgerligheten odlar en mytologi om att regeringen har valt att folk ska dö. Som att Sverige kunde ha valt lockdown istället och vips fått Norges dödstal. Men Storbritannien har lockdown, Belgien har det, Nederländerna, Frankrike och Sydeuropa. Alla med fler döda och högre överdödlighet.

Det är som att Stockholm plötsligt bara är jämförbart med Helsingfors eller Oslo och inte med Bryssel, Amsterdam eller London. Så skulle vi aldrig se på det annars. Men i svensk debatt är det som om världen har krympt. Först jämförde vi oss med alla rika länder, sedan alla västländer, sen Europa och nu är det bara Norge och Finland kvar. Möjligen Danmark.

Men hur ser det egentligen ut?

Mäter man dödstal mellan länder blir resultatet inte hela bilden. Skåne har mindre smitta än på den danska sidan. Om Sveriges strategi var problemet borde det ha varit tvärtom. I stora delar av Sverige, ofta glesbefolkade är smittan minimal jämfört med Stockholm. Regioner skiljer sig dramatiskt åt, nästan hälften av de döda finns i huvudstadsregionen.

Samma sak ser vi internationellt. Bergamo i Italien är stenhårt drabbat, grannprovinserna betydligt mindre. Även i USA är storstäder som New York City extremt hemsökta av farsoten medan mindre tättbefolkade landsändar har klarat sig bättre.

Jämför man regioner i stället för länder ser det ut som att vi läser kartan fel. Sveriges problem är Stockholm.

Och där smittan sprids drabbas äldreomsorgen hårdast, i Sverige såväl som andra länder. Bara i Stockholms stads äldreomsorg har nästan 1000 avlidit. Ser man till landet som helhet har ungefär hälften av de äldre som dött haft äldrevård, en fjärdedel hemtjänst.

Om vi vill veta vad som egentligen gått fel med vår strategi är det här vi måste börja gräva. Och det finns flera trådar att nysta i.

Fram till 1992 var landstingen ansvariga för långvården av äldre. Men i och med den så kallade Ädelreformen kommunaliserades i princip all äldreomsorg med undantag av ren sjukvård. Målet var att stora institutioner som sjukhem skulle ge plats för mer anpassade boendeformer och ge äldre möjlighet att bo hemma längre.

Det lät bra, men efter 30 år av besparingar, privatiseringar och slimmade organisationer finns inte längre något samlat grepp om äldreomsorgen. De som i dag äntligen får en vårdplats är redan så gamla och sköra att de lever relativt kort tid om man jämför med andra länder. Personalen saknar många gånger rätt utbildning och skyddsutrustning. Eftersom andelen timanställda är hög så saknas ofta kontinuitet. Ibland även kunskaper i svenska språket.

En intressant jämförelse kan göras med barnomsorgen som istället blivit allt mer avancerad. Idag har "dagis" bytt namn till "förskola" och präglas av systematiskt lärande och utveckling för barnen både kunskapsmässigt och socialt. Personalen har ofta pedagogisk högskoleutbildning och föräldrar ställer höga krav på verksamheten.

Samma föräldrar verkar dock inte lika intresserade av att ställa krav på äldreomsorgen, varken i själva verksamheten eller på valdagen.

För medan förskolan fått ökad kvalitet och tydliga mål så har äldreomsorgen allt mer börjat likna ren förvaring. För lokalpolitikerna har den blivit ett ständigt besparingsobjekt, bara i år var det tänkt att kommunerna skulle ha sparat sammanlagt två miljarder.

Det beror säkert på många saker, men som samhälle är vi skyldiga de äldre en ursäkt. Coronakrisen har synliggjort ett systemfel i den svenska välfärden som varken Folkhälsomyndigheten eller någon annan verkade ha förstått.

Anders Tegnell har helt rätt i att vi måste vara självkritiska. Strategin att skydda de äldre verkar ha byggt på vanföreställningen att vi har en fungerande äldreomsorg i Sverige. Det har vi inte.

Och coronakrisen är långt ifrån över. Spanska sjukan hade tre vågor, den andra var dödligast. I skrivande stund är vi halvvägs igenom coronakrisens första våg. Vad som händer i framtiden vet vi inte. Men vi måste rusta upp äldreomsorgen så fort vi någonsin kan. Annars är risken att coronans andra våg, om det kommer en sådan, bli etter värre särskilt i de delar av Sverige som ännu inte drabbats så hårt.

Hittills har den svenska debatten handlat om för eller emot lockdown. Men ser vi till var människor har dött så är det helt andra frågor vi bör ställa oss.

Ska man behöva vara rädd för att bli gammal i vårt land? Och om vi inte vill ha det så här. Vad tänker vi göra åt det?

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa din fråga redan nu

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    7 juni 2020

    Tack för alla frågor 😀 Jag har försökt besvara så många jag hunnit med.

    Ha en trevlig och solig söndag.

  • Anders Lindberg
    7 juni 2020

    Tack

  • 7 juni 2020

    Hoppas de är kompetenta att utreda hanteringen av coronan .Förhoppningsvis kan de ha din artikel som utgångs matterial .

    Hans-Jűrgen Busch
  • Anders Lindberg
    7 juni 2020

    Jag kan inte så mycket om Finlands äldreomsorg men beredskapslagren har de kopierat från det svenska totalförsvaret. Innan vi avvecklade dem...

  • 7 juni 2020

    I Finland hade man ett lager av skyddsutrustning och var väl förberedda. Men generellt kan sägas om Finland (som är mitt hemland) att kommunala äldreomsorgen fungerar ganska väl, privata inte. Privatisering hör inte hemma i vården.

    Anna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.