Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Sveket mot de äldre måste få ett slut

Anhöriga väljer hemmet framför boendet

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Allt fler anhöriga stoppar sina äldre från att ta in på äldreboenden. Coronakrisen har skapat en förtroendekris.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Allt fler anhöriga stoppar sina äldre från att ta in på äldreboenden. Coronakrisen har skapat en förtroendekris.

LEDARE

Den svenska strategin mot coronasmittan gick ut på två saker: 1. Att hålla nere den så kallade kurvan så att sjukvården inte kollapsar och 2. Skydda riskgrupper.

Och visst har sjukvården stått pall. Förvisso på en överarbetad personals axlar och med tusentals inställda operationer som en konsekvens, men kvar står den. Coronan har inte fått den svenska sjukvården att kollapsa. Annat är det med äldreomsorgen.

Sverige lyckades inte skydda den äldre riskgruppen och runt om i landet har äldreboenden lamslagits av smittan. Exakt vad det berott på kommer utredas och debatteras i åratal, men arbetsvillkor, hög andel vikarier och dålig tillgång på skyddsutrustning har definitivt spelat roll för ett hjärtskärande utfall.

Hellre hemmet än döden

Nu stoppar allt fler anhöriga sina släktingar från att flytta in på boenden. Oron för smittan har bitit sig fast, och insikten om situationen i omsorgens har spridit sig i hela befolkningen. Det säger mycket om förtroendekrisen för svensk äldreomsorg. Att över huvud taget få en plats på ett äldreboende är en lång resa för de äldre och en svår kamp för anhöriga.

Samtidigt som svenskarna har blivit äldre har platserna minskat dramatiskt. Sedan början av 00-talet har en fjärdedel av platserna på äldreboendena försvunnit. Äldreboenden i Sverige var redan före coronan ett sista alternativ. Man tar bara in de allra sjukaste och de allra mest behövande. Äldre som faktiskt inte kan vara hemma längre.

Men det hemmet, hur otryggt, ensamt och hälsovådligt det än må vara, är i anhörigas ögon bättre än döden. Att tänka annorlunda vore konstigt.

Granskning räcker inte

Vi behöver börja prata om en äldrevårdskollaps. IVO utför nu särskild granskning av 90 äldreboenden. Men det kommer inte spela någon roll hur många granskningar som utförs, även om vi behöver mer information om läget och dess orsaker. Det kommer heller inte spela någon roll hur många viten som delas ut eller hur många avtal som kommuner säger upp med omsorgsföretag. Förtroendet är brutet. Sverige svek, och anhöriga står hellre ensamma kvar än vänder sig till det offentliga.

Det är, som så ofta, i regel individuella kvinnor som kliver in för sina anhöriga. Mitt i arbetsliv och barn går man ned i arbetstid för att ta hand om föräldrar som egentligen skulle behöva vård på ett demensboende eller annan omsorg dygnet runt.

Varar trenden blir det ett facit efter coronakrisen Sverige bara inte kan acceptera. Förtroende är heller inget som vinns tillbaka på att sitta på händerna eller i bästa fall peka finger. Det måste bli ett slut på käbblet mellan ansvariga politiker på nationell och lokal nivå. Sverige är rikt och starkt nog för både sjukvård och äldreomsorg värd namnet.

 
Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.