Mejla

Jenny Wennberg

Tycker Kristersson väljarna är korkade?

Volymmål kommer aldrig kunna tillämpas, så varför ska de införas

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson möter media i riksdagen.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson möter media i riksdagen.

Volymmål och försörjningskrav från dag ett. Det är punkterna Centern nu sägs kunna tänka sig att kompromissa kring i förhandlingarna om den framtida migrationspolitiken i migrationskommittén.

Centern gjorde partiets SD-motstånd till en stor sak vid valet. Väljarna ville inte att partiet skulle ta makten med hjälp av SD, Annie Lööf utmanade i debatt efter debatt Åkessons världsbild. Men även om Centern ogillar SD, gillar man breda överenskommelser.

Därför är det inte heller så konstigt att Centern nu verkar redo att tillmötesgå Moderaterna och Kristdemokraterna ifråga om detta med volymmål och försörjningskrav från dag ett vid familjeåterföreningen.

Den ena frågan är bara hittepåpolitik även om opinionsvärdet är högt. Den andra en symbolisk förändring; idag inträder försörjningskravet efter tre månader.

Friarbrev till SD-väljare

Precis som Socialdemokraterna inte borde tillmötesgå krav på volymmål borde inte heller Centern göra det.

Volymmålet är bara ett friarbrev från Moderaterna och Krisdemokraterna till väljarna som lämnat dem för SD. Sverige kan över huvud taget inte tillämpa några volymmål eftersom asylskälen prövas individuellt och asylrätten är absolut. Sverige är bundet av avtal att upprätthålla den. Det skulle därför också kunna tyckas som ett harmlöst område att ge efter på. Det handlar trots allt om ett mål som aldrig kommer vara mer än ord på papper.

Men det är inte harmlöst.

Bekräftar SDs bild

Politik handlar till en inte obetydande del om kommunikation. Att kommunicera att Sverige faktiskt skulle kunna införa volymmål är vilseledande. Det är dessutom att vandra in på SDs territorium och bekräfta deras världsbild.

Uppenbarligen har Moderaterna inte särskilt höga tankar om väljarnas begåvning. Annars skulle man aldrig lyfta en fråga som volymmål.

Förslagets syfte är att skapa bilden av stora, starka Kristersson som drar igen porten till Sverige med en maskulin smäll.

Varför Socialdemokraterna eller Centern skulle vilja spela med i den charaden är ganska obegripligt.

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.