Våldtogs av kollegan – sen fick hon sluta

Fallet Tyra är en skam – som om Metoo aldrig hänt

Fallet med juristen Tyra, som Dagens Nyheter var först att berätta om, är fullkomligt häpnadsväckande. Det hela började med en spritindränkt sommarfest i juni på en av Stockholms mest profilerade advokatbyråer, där Tyra var provanställd. Tyra blev under kvällen rejält berusad, berättar hon för DN. Festen fortsatte till sent inpå natten.

Tyra hittade till slut knappt till toaletten, allt blev suddigt. Slutligen var de fyra kvar i sällskapet. En kollega, David, beställde tre taxibilar och tog plats bredvid henne. I baksätet började han ta på henne. Tyra förmådde inte värja sig, berättar hon. Väl inne i Tyras lägenhet våldtog han henne, enligt tingsrättsdomen. David var våldsam och förgrep sig på henne vid upprepade tillfällen. Han bet henne, ryckte i hennes hår. Hon berättar hur det kändes som att hon ”släppte taget om sig själv och bara lät honom slita i henne”.

Innan David gick satte han sig bredvid henne. Han penetrerade henne analt med fingrarna, berättar Tyra för DN: “Det är bara våld. Det är bara makt och våld. Han är på väg ut, han ska bara… En sista grej.”

Sedan tvättade han händerna och gick.

Det är värt att påminna om. En våldtäkt handlar väldigt lite om att försöka tvinga till sig en utlösning med en människa som inte förmår freda sig. Våldtäkt är ett sätt att kränka, trycka till, skada och utöva makt. Det är därför våldtäkt används som ett vapen i krig. Som ett ytterligare ett sätt att tillfoga motståndaren sår.

Bröt ihop på arbetsplatsen

Det krävs pauser för att djupandas i läsningen av Josefins Skölds och Alexandra Urisman Ottos utmärkta reportage i DN. Mycket bevisning fanns till stöd för Tyras berättelse. Hon bröt ihop på arbetsplatsen dagen efter, och kunde uppvisa bitmärken och blåmärken över hela kroppen vid läkarundersökningen på Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna. Hon fick inledningsvis stöd och hjälp av advokatbyråns delägare, berättar hon. De uppmanade henne att både dokumentera skadorna och att anmäla, och vittnade i tingsrätten om Tyras reaktion timmarna efter övergreppet.

David fick sparken från advokatbyrån, och dömdes senare i tingsrätten, mot sitt nekande, för våldtäkt.

Tyra fick kämpa med posttraumatiskt stressyndrom, med symtom som kräkningar, panikattacker, sömnlöshet. Tyra blev sjukskriven, men tog sig trots allt tillbaka. Hoppades kunna bli anställd. Hon återkom till advokatbyrån efter 12 veckor av kamp, med insikten om att flera av kollegorna på byrån hade läst förundersökningen. Varenda smärtsam detalj om hur hon blev våldtagen.

Samtidigt hade Tyra upplevt att stödet på byrån minskat efter sjukskrivningen. Hon beskriver för DN att hon kände sig “besvärlig”, och var rädd att hon inte skulle bli anställd. Därför spelade hon in avstämningsmötet med byråns vd. Det är här det blir fullkomligt häpnadsväckande. Chefen säger rätt ut att byrån inte kunnat “följa henne under prövotiden” och därför “kommer vi inte att förlänga anställningen”. Det finns inte “tillräckligt med underlag”.

På advokatbyrån, som för övrigt har hög svansföring i fall rörande mänskliga rättigheter, ger man inte Tyra en chans att komma tillbaka. Tyra frågar upprepade gånger om det inte går att förlänga prövotiden. Hon har ju inte kunnat arbeta hela provanställningen, eftersom hon blev utsatt för ett grovt brott av en kollega.

“Nej, det ska jag säga, och det är väl också arbetsrättsligt inte, som jag tror, möjligt att stapla provanställningar på det sättet”, svarar vd:n.

Vilket givetvis är trams.

Skadestånd – och sargat anseende

Det Tyra bad om var en chans att få visa vad hon går för. Men om nu vd:n så tydligt visar att det blev besvärligt att låta en våldtagen medarbetare arbeta kvar på företaget, så borde delägarna kliva in och kräva någon form av anständighet. Självklart hade det gått att ordna en tidsbegränsad anställning åt Tyra, om nu “underlaget var otillräckligt”.

I slutändan lär det nu istället handla om skadestånd, och ett allvarligt sargat anseende för byrån.

Märk väl, detta sker efter Metoo. Efter uppropet #medvilkenrätt, som samlade underskrifter från 5 965 kvinnor inom juristbranschen. Vittnesmål som påminnelser om att sexismen, trakasserierna och övergreppen sker i alla klasskikt och i alla branscher (inte minst min egen). Det var alldeles nyss som man lyfte på locket, hängde ut byken till allmän beskådan. De kvinnliga juristerna i uppropet avslutade med en uppmaning till branschens makthavare.

”Delägare på advokatbyråer, domstolschefer, chefer för myndigheter med flera – ta ert ansvar”.

Till DN säger Tyra:

– Jag är fruktansvärt besviken på den här byrån. Jag vill visa att de inte lever som de lär och någon måste ju våga säga ifrån om det ska bli ändring i den här branschen.

Det modet får inte vara förgäves.

Fotnot: Tyra och David är fingerade namn.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.