Svenska sjöar är livsfarliga för män

Sverige är ett land med många badplatser. Men i år har rekordmånga drunknat - och de som lever farligast tror inte själva att de tillhör en riskgrupp.

Det var riktigt sommarvarmt den dagen. För drygt två veckor sen vandrade några familjer ner till Råneälven för att svalka sig. Trebarnspappan Gholamsakhi Heidari gick i för att bada, men kom aldrig upp igen.

– Vattnet nådde till midjan på honom. När han skrek på hjälp så kastade jag mig i vattnet och skulle hjälpa honom, berättade hans vän Ahmed Soleymani för NSD.

Det blev snabbt livsfarligt när båda drogs ner under vattnet. Båda männen var asylsökande från Afghanistan och ingen av dem kunde simma.

– Jag greppade hans hand för att försöka rädda honom men vattnet var jättedjupt och båda hamnade under vattenytan, berättade Ahmed Soleymani.

Rekordmånga drunknar

Människor vid stranden hoppade i och lyckades dra upp de båda männen. Ahmed Soleymani överlevde, men inte hans vän. Denna tragiska berättelse är en av sommarens drunkningshistorier. Men det finns tyvärr många till, under det första halvåret har 61 människor drunknat i Sverige. Det är högsta siffran sedan statistik började föras.

– Det är många tillbud och drunkningar i princip varje dag, sa Anders Wernsten vid svenska livräddningssällskapet till TT.  

Nästan nio av tio som drunknat i år har varit män, de allra flesta medelålders eller äldre. Det är en riskgrupp som inte ser sig själv som en riskgrupp. Man överskattar sin simförmåga, dricker alkohol och bär inte flytväst.

Farligt fiske på lugn sjö

Svenska Livräddningssällskapet beskriver att den typiska båtolyckan sker när en man över 50 ger sig ut ensam för att fiska på en lugn sjö.

Men även gruppen asylsökande är extra utsatta. En ensamkommande pojke på bara 14 år avled när han badade i Bålsta för några veckor sedan. I juni hade fem personer gett sig ut i båt för att fiska utanför Nordmaling, Västerbotten. Det började bra, en stor gädda nappade. Men när de skulle dra upp fisken kantrade båten. Två av männen omkom, tre lyckades simma i land. Livsräddningssällskapet har gått ut och kritiserat Migrationsverket för att inte ge tillräcklig information till asylsökande om säkerhet vid vatten. Sverige är ett land med många sjöar, älvar och andra badplatser. För den som inte kan simma förvandlas ett sommardopp snabbt till en kamp på liv och död.

En livboj vid stranden

Nu ordnar Svenska Livräddningssällskapet simskola för nyanlända. Korpen på Gotland arrangerar drop in-simning för asylsökande kvinnor som vill bli trygga i vatten. Asylboenden har ordnat simundervisning. Men att få information från Migrationsverket om farorna och förhållningssätt till vatten borde vara en självklarhet när man är i Sverige. Nu sitter det en livboj vid stranden där Gholamsakhi Heidari omkom. En mamma till en av människorna på stranden som försökte rädda livet på honom har satt upp den där på eget iniatiativ, enligt NSD.

Att det krävdes är sorgligt.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.