Putins kanonbåtar är inte det värsta

Publicerad 2016-10-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den Natodebatt borgerligheten ägnar sig åt är direkt kontraproduktiv

Ryssland rustar upp

I går kväll passerade två ryska krigsfartyg Stora Bält vid Danmark och gick in i Östersjön. Experter gissar att de är på väg till Kaliningrad och påpekar att fartygen är av en typ som kan bära kärnvapen.

– Man kan se det som en politisk markering. Putin är mycket medveten om att det här väcker uppmärksamhet, det är en styrkedemonstration, säger Tomas Ries, lektor vid Försvarshögskolan.

Militarisering

De ryska krigsfartygen är det senaste exemplet på en ökad militarisering av Östersjöregionen och Sveriges närområde. Och just frågan om kärnvapen är känslig. Även om den ryska krigsmakten är betydligt svagare än Nato så är presidenten Vladimir Putin avsiktligt oförutsägbar när det gäller användningen av kärnvapen.

Men det värsta är den ökade osäkerheten om Rysslands avsikter – inte de nya kanonbåtarna.

Ett dilemma

Inom försvarspolitiken talar man ibland om en så kallad ”säkerhetsdilemma”.

Om ett land uppfattar att dess säkerhet hotas är det rationellt att rusta upp det militära försvaret. Detta kan då skrämma grannländerna vilket gör att de också rustar upp.

Resultatet kan bli en kapprustning där varje åtgärd för ökad säkerhet bara leder till att allas säkerhet minskar.

Precis där håller Östersjön på att hamna.

Kommunikation

Problemet med säkerhetsdilemmat är att utvecklingen är extremt svår att bryta. Det krävs att parterna börjar kommunicera med varandra eller i varje fall spionera tillräckligt mycket för att förstå varandras avsikter.

Historiskt har Sverige varit mycket duktigt på detta, både diplomatin och signalspaningen. Vår alliansfrihet och strategiska läge har gjort att vi kunnat minska spänningen i Östersjöregionen även i kris.

Kontraproduktiv

Vi behöver vässa vår egen försvarsförmåga för att tydligt visa att vi kommer att värna vår nationella suveränitet och territorium.

Men det viktigaste just nu är förmodligen att minska osäkerheten och oförutsägbarheten i säkerhetspolitiken. Där är den Natodebatt borgerligheten ägnar sig åt är direkt kontraproduktiv.

Tyvärr tyder inget på att oppositionen tänker sätta landets intressen för de egna partiernas.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg

Följ ämnen
Nato