Gustafs kamrat dog - nu döms platschefen

Gustaf Seppelin Solli skadades svårt.

Arbetsplatsen förvandlades till ett vitt inferno. De två unga arbetarna Johan Löfroth och Gustaf Seppelin Solli hade inte en chans när den brinnande kalken åt sig in i deras kroppar.
Olyckan inträffade på Nordkalks anläggning i Luleå en sen novemberkväll 2011. Johan och Gustaf hade ringts in för att rengöra en kalkugn och när vatten träffade het kalk fylldes rummet av en frätande dimma. De två arbetskamraterna hann aldrig ta sig ur rummet. Johan Löfroth avled bara några veckor efter olyckan medan Gustaf Seppelin Solli överlevde med svåra skador.

Vållande till annans död

Den har kallats Sveriges mest uppmärksammade arbetsplatsolycka och i går fick den sitt rättsliga avslut. Mer än sex år efter olyckan fastställer hovrätten i Umeå att Nordkalks platschef är skyldig till grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Nordkalk ska också betala företagsböter på tre miljoner kronor samt skadestånd till de drabbade.
Olyckan avslöjade en rad tveksamheter på arbetsplatsen. Johan var anställd av ett företag medan Gustaf jobbade för ett annat. Nordkalks vd var arbetsmiljöansvarig, men hade delegerat ansvaret till platschefen som delegerat ansvaret till driftledaren som i sin tur lät en konsult leda ugnsrengöringen.

Den moderna arbetsplatsen

Det är i sanning en beskrivning av den moderna arbetsplatsen där ingen vill ta ansvar och givetvis har även Nordkalk försökt skylla ifrån sig på vad de har kallat "underentreprenörer". Nu slår dock hovrätten fast att det inte var några entreprenörer som utförde ugnsrengöringen den där novemberkvällen. Johan Löfroth och Gustaf Seppelin Solli var inhyrd arbetskraft och den enda som hade ansvar för den livsfarliga rengöringen var Nordkalk.
Det var Nordkalk som valde bort en säkrare arbetsmetod för att den var för tidskrävande. Det var Nordkalk som i stället beordrade arbetare som Johan och Gustaf att snabbrengöra den heta kalkugnen med vatten.

Johan fick ingen framtid

En snabb och billig metod som alltså visade sig vara ödesdiger.
För Nordkalk - och alla andra företag - återstår det nu att ta tydligare ansvar för arbetsmiljön. Det går inte att gömma sig bakom långa kedjor av underentreprenörer när man har ansvar för andra människor. Domen i kalkugnsmålet visar att det handlar om just människoliv.
23-årige Johan Löfroth som just förlovat sig och köpt hus fick ingen framtid. Gustaf Seppelin Solli var bara 19 år när han efter olyckan fick lära sig att sitta och gå igen. Flera av hans fingrar är amputerade, synen är nersatt och ärren finns överallt.

Ingenting av det går att ändra på, men gårdagens dom gav dem i alla fall någon sorts upprättelse.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.