Äntligen kan vi slå tillbaka mot viruset

Vaccinet kan bli ljuset i slutet av tunneln

Influensavaccinering i Trelleborg.

Brittiska myndigheter godkände ett vaccin mot covid-19 igår. De första britterna kommer att få sina sprutor i nästa vecka.

I väntan på ett godkännande producerar AstraZeneca redan sitt vaccin. Så snart myndigheterna ger klartecken kommer det att finnas hundratals miljoner doser för bland annat Sverige.

Det är nära nu. Vetenskapen, läkemedelsindustrin och myndigheter runt om i världen håller på att röja en väg ur den vanmakt som präglat det senaste året.

Vi kan naturligtvis fråga oss varför Storbritannien kan godkänna ett vaccin när EU:s myndigheter inte lyckas bli klara? Vi skulle också kunna fråga varför Europa väntar på godkännande medan länder som Ryssland och Kina redan vaccinerar för fullt.

Snabb utveckling

Att chansa med människors hälsa och hoppa över tester kan dock aldrig vara rätt väg.. Framställningen av vaccin mot covid-19 har gått fort efter alla rimliga mått. Det beror på att forskare som annars tävlar nu har delat sina fynd och att läkemedelsföretag som annars slåss om marknader har arbetat parallellt. Men framför allt beror det på att stater och internationella organisationer har klivit fram och satsat.

Utan kontrakten med EU skulle till exempel AstraZeneca aldrig kunna starta tillverkningen medan man väntar på ett godkännande. Kanske skulle man inte ens ha kunnat satsa på att utveckla vaccinet.

Det som hade kunnat utvecklas till en huggsexa där de starkaste tog allt kan i stället bli en berättelse om vad vetenskap och politik kan åstadkomma om man verkligen vill.

Där är vi dock inte.

Globalt problem

Inte i världen där utmaningen att se till att de vaccin som nu håller på att bli färdiga inte bara når de rikaste människorna i de rikaste länderna. En pandemi är ett globalt fenomen. Vill man bekämpa den på riktigt kan det bara ske i global skala.

Fördelningen av vaccinet över världen blir ett test på om vi kan ta in den insikten.

Att det också här hemma kommer att finnas godkända vaccin inom några veckor är bara första steget. Den stora utmaningen återstår. Det handlar om att prioritera vilka som ska ha behandling först och om att se till att dessa verkligen får sina sprutor.

Det måste fungera för alla, och överallt.

Är den svenska vården och de svenska regionerna redo att möta den utmaningen om bara någon månad?

Det är nog den frågan vi måste få besvarad så fort det bara går.


Kommer vaccinet att få stopp på smittspridningen? Och klarar den svenska vården uppgiften att se till att vi alla får våra sprutor? Känns det som vi äntligen anar ljuset i slutet av tunneln? Chatten med Ingvar Persson öppnar klockan 09.00, men det går bara att ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    3 dec 2020

    Klockan har blivit halv tio. Jag vill tacka alla som deltagit med frågor och synpunkter och jag beklagar att jag inte kunnat svara på alla. Vi lär få återkomma till ämnet.

  • Ingvar Persson
    3 dec 2020

    Hej Claes.

    Jag håller med dig. Att avstå från att ta vaccinet är att ta på sig ett stort ansvar.

    Samtidigt går det att förstå oron. Därför är jag faktiskt glad att vi inte har politiska krav på att myndigheterna ska ta genvägar eller chansa med människors hälsa. Om det betyder någon veckas extra väntan är det något vi får ta.

  • 3 dec 2020

    Hoppas verkligen att de motståndare till vaccin inte tillåts dominera debatten. Att vaccinera sig är en solidarisk handling för ditt skydd och dina medmänniskor.

    Vi vet redan hur alternativet utan vaccin ser ut. Den tror jag alla är rätt färdiga med.

    Claes
  • Ingvar Persson
    3 dec 2020

    Hej Staffan.

    Det finns en plan, och jag utgår ifrån att man just nu arbetar på detaljer som bemanning och logistikkedjor. Om vi sedan borde ha en app eller om registreringen ska göras på annat sätt är jag nog inte kompetent att bedöma.

  • 3 dec 2020

    Har Sverige någon plan hur det praktiskt och snabbt alla ska få vaccin? Jag tycker man ska skapa en app för att registrera sin vaccination för snabb registrering. Kanske ta hjälp av extern hjälp som militär personal, för att snabbt och effektivt klar utmaningen.

    Staffan Karlsson

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.