Europa borde sluta krypa inför Turkiet

Öppningen av spökstaden är ett led i trakasserierna mot Cypern

Av: Anders Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bortom taggtråden ligger spökstaden
Foto: HARUN UCAR
Bortom taggtråden ligger spökstaden

Stranden i Varosha på Cypern är magisk. Kristallklart vatten, vit sand och skrattande turister samsas med övergivna hotell, taggtråd och husfasader med hål efter granatkrevader.

Fram till i helgen har bara en liten smal remsa varit öppen. Sedan den turkiska invasionen och ockupationen av norra Cypern 1974 är Famagusta, där Varosha ligger, en avspärrad spökstad.

Men nu ska Turkiets vasallstat på norra Cypern öppna Famagusta för turism. Det är en del av kampanjen inför det pågående turkcypriotiska presidentvalet 18 oktober. En nationalistisk symbolpolitik.

Konflikten är långt ifrån löst och beslutet strider mot flera beslut i FN:s säkerhetsråd. Bara de som bodde i staden före ockupationen ska egentligen få bosätta sig där. Men det struntar Turkiet och turkcyprioterna i.

Sannolikt kommer beslutet betyda att hotellbyggnader och annan egendom helt enkelt tas över av ockupationsmakten eller att ännu fler personer från Turkiet flyttar dit.

Fram till den 1974 var Famagusta Cyperns mest populära turistort. Men de grekisktalande invånarna flydde hals över huvud inför den turkiska anstormningen och många dödades eller försvann. Så sedan snart 50 år står staden och förfaller, fångad i en tidsbubbla mellan de stridande. Träd växer rakt genom taken på många hus och vägar, parker och byggnader förvandlas sakta med säkert till damm.

På youtube ligger filmer där folk skickat upp drönare för att filma inne på det avspärrade området. Detta är egentligen olagligt men idag det enda sättet för människor att kunna titta på sina gamla hus.

Jag var själv i Famagusta för drygt ett och ett halvt år sedan. Ockupationsmakten hade då öppnat några hundra meter strandlinje där folk låg packade som sillar, drack öl och åt mat på de pittoreska strandrestaurangerna. Som om det var en vanlig strand var som helst kring medelhavet.

Men vred man lite på huvudet var inget normalt. Den förfallna staden trängde på från alla håll vilket skapade en närmast klaustrofobisk känsla med soldater fullt synliga, liksom deras vapen och stridsfordon.

Spökstaden var noggrant avgränsad med vägspärrar och taggtråd. Samt turkcypriotiska och turkiska flaggor i överföd. Vår guide var grekisktalande och berättade att många av hans vänner fortfarande hade nycklarna kvar till familjens hus på andra sidan taggtråden.

Att myndigheterna nu börjar öppna spökstaden kommer att riva upp såren ytterligare och försvåra en återförening av Cypern.

Cypern är EU-medlem och öppningen av Famagusta är bara en i en lång rad allt grövre trakasserier från Turkiet. Den fråga vi borde ställa oss är varför Europa då är så tyst.

EU borde ställa tydliga krav på Turkiet om att landet måste börja följa internationell lag, och sätta kraft bakom orden.

Annars kommer detta bara bli värre.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.