Undersköterskor måste ha råd att vara sjuka

Att karensdagen ska bort är en självklarhet

Landets vårdanställda har tagit stora risker under pandemin. Men räddningen, visar Arbetsmiljöverket, har varit det borttagna karensavdraget.

I förra veckan kom Arbetsmiljöverkets (AV) rapport om arbetsskador och sjukdomar under pandemiåret 2020.

Inte särskilt förvånande visar siffrorna att arbetsplatsolyckorna och skadorna minskade. För detta beror inte på något nytt säkerhetstänk från arbetsgivarnas sida. Det är snarare pandemins påverkan på annars riskabla branscher som bygg och industrin vi ser resultatet av.

Det är en annan sak som sticker ut i statistiken, något som borde få oss att reagera när vi nu samlar lärdomar av coronapandemin. Bland hela befolkningen ökade antalet anmälda arbetssjukdomar med 8 900 fall under 2020 jämfört med året innan. Och störst är ökningen bland kvinnor inom vård- och omsorg.

Vårdpersonal mest utsatta

Att det är dessa som drabbats direkt av coronaviruset är välkänt vid det här laget. Hur de med sina egna kroppar tagit risker under pandemin.

Det vi pratar mindre om är hur vi kan undvika att de här lågbetalda kvinnorna ska slippa stå för samma kostnad i framtiden.

För det AV:s statistik visar är hur viktig det borttagna karensavdraget har varit. Man kan faktiskt gå så långt som att kalla det livsviktigt.
Och att karensen verkligen inte bör komma tillbaka.

Det måste vara en självklarhet att också kvinnor inom vården slipper leva på marginalen

Kvinnoyrket undersköterska är Sveriges vanligaste yrke och har en genomsnittlig lön på 25 900 kronor innan skatt. Mer än hälften jobbar dock deltid och får betydligt mindre i plånboken att försörja sig på. Det är inte svårt att förstå varför det kan bli svårt ekonomiskt att vara hemma sjuk.

Redan före corona var detta välkänt. I en undersökning från Kommunalarbetaren 2018 svarade mer än hälften av undersköterskorna att de av ekonomiska skäl regelbundet jobbar trots sjukdom.

Fimpa karensdagen

Även den låga personaltätheten bland vård- och omsorgsanställda har varit en orsak till att inte stanna hemma. Fackförbundet Kommunal har visat på hur lojaliteten mot kollegor och patienter gör att många tvingas jobba när de är sjuka.

Är det något vi lärt oss av corona så borde det vara att vi absolut inte ska tillbaka till en vardag där de som träffar sköra gamlingar och patienter tvingas jobba trots sjukdom.

Egentligen är lösningen enkel där en fimpad karensdag är en självklarhet

Men det räcker inte. Personaltätheten behöver bli skälig och det måste vara en självklarhet att också kvinnor inom vården slipper leva på marginalen också när de är friska.

***

Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Lina Stenberg
    9 juni 2021

    Tack för en bra chatt! Hoppas ni får en fortsatt bra dag så hörs vi snart igen!

    /Lina

  • 9 juni 2021

    Vi som arbetar inom vården får ju ta hand om alla offer som drabbas av det grova våldet och det gör ju att vi är ännu mer belastade så moment 22......

    Sahlgrenska GBG
  • 9 juni 2021

    Håller med Amanda som har helt rätt 🙏🏻

    Sofia
  • Lina Stenberg
    9 juni 2021

    Hej Arg skattebetalare,

    Så är det verkligen. Vi behöver varandra i samhället, något många verkar glömma när "vi" ställs mot "dom" och samhällsklimatet blir kyligare.

  • 9 juni 2021

    Vill bara säga en sak till alla som redan har och kommer att klaga över att kriminalitet är viktigare än vårdpersonal,

    Tänk på att det är vårdpersonal som tar hand om er när ni råkar ut för våldsbrott!

    En underskötersja eller sjuksköterska som oroar sig för hur hen ska betala hyran kan betyda att ni blir felbehandlade

    Arg skattebetalare