Det finns faktiskt inga enkla jobb

Hur kan någon påstå att lönerna för lokalvårdare är för höga.

När LO i förra veckan lanserade idén om “utbildningsjobb” hoppades de kanske sätta streck i den politiska debatten om “enkla jobb”. LO-förslaget handlade ju om att skapa vägar in på den vanliga arbetsmarknaden, om lägre löner under en tid.

De borgerliga partiernas och direktörernas enkla jobbagitation handlar om något annat. En särskild arbetsmarknad med lågproduktiva och lågavlönade jobb för särskilda lågproduktiva personer.

Näringslivet gnällde

Om meningen med LO:s utspel var att få tyst på tjatet på enklare jobb misslyckades det – förstås. Borgerliga politiker jublade som om de fått medhåll medan Svenskt Näringsliv tvärtom gnällde just för att förslaget inte handlar om livslångt låglönearbete.

Det går att ha moraliska synpunkter på låglönedebatten. Med vilken rätt hävdar yrkespolitiker och propagandadirektörer att servicearbeten är enkla? Skulle någon av dem klara ett enda arbetspass i de yrken vi talar om? Och hur kan någon som har det riktigt bra hävda att lönerna för till exempel lokalvårdare eller affärsbiträden skulle vara för höga?

Hur ska det gå till?

Det finns kanske arbeten med lägre krav på skolutbildning, men finns det jobb som är enkla?

Men Annie Lööf, Jan Björklund och Carola Lemne på Svenskt Näringsliv har faktiskt också en rent konkret fråga att besvara.

Hur har ni tänkt er att det ska gå till?

Enkelt uttryckt går det kanske att tänka sig tre sätt att sänka lönekostnaden för lågproduktiva jobb. Staten kan subventionera lönen för en individ, staten kan subventionera personalintensiva branscher och den som jobbar kan få mindre betalt.

Fortsätter att ropa

Vi använder faktiskt alla tre i Sverige i dag. Lönesubventionerna för personer som av en eller annan anledning har svårt att få ett jobb har till och med blivit så många att det skapar problem. Att driva en restaurang eller ett taxiföretag utan lönestöd är på många håll nästan omöjligt.

Både RUT-avdragen och den sänkta restaurangmomsen är ett slags branschstöd, och de senaste dagarna har vi följt debatten om hur nya branscher utan kollektivavtal – till exempel cykelleveranser av restaurangmat - betalar riktigt låga löner.

Men uppenbarligen räcker det inte. Lööf, Björklund och Lemne fortsätter att ropa om enkla jobb och lägre löner.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.