Mejla

Lina Stenberg

Ingen partiledare går säker i höst

Sommarens regeringskris var bara ett genrep

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vem vet om riksdagens talman Andreas Norlén blir sysselsatt igen under mandatperioden med att hitta en statsminister?
Vem vet om riksdagens talman Andreas Norlén blir sysselsatt igen under mandatperioden med att hitta en statsminister?

LEDARE

Nu har lugnet äntligen lagt sig och Stefan Löfven är återigen landets valda statsminister.

Ordningen är återställd, fast ändå inte.

Det som kvarstår efter statsministeromröstningen i onsdags är Löfvens regeringsbildning och en konselj med hovet under dagen.

Men det finns en gnagande fråga som för många stannar kvar över sommaren. Den om de senaste veckornas regeringskris var nödvändig eller tvärtom skadlig.

När kommer nästa kris?

Det går att dra många lärdomar av den nyss avslutade krisen. En är att den sannolikt inte blir en engångsföreteelse, att det snarare var ett genrep.

Lugnet vi vaggas in i är bedrägligt, för inget tyder på att de skyttegravar som grävts mellan partierna skulle vara mindre djupa när politikerna är tillbaka från sommarledigheten.

Det är svårt att inte tänka på en skolgård, eller en sandlåda när de senaste veckorna sammanfattas. I utspelen har tonläget många gånger varit uppskruvat och vresigt. Utspelen som började med att V satte ner foten mot S och Löfven avsattes och som följdes av att Sabuni sa upp samarbetet med regeringen. Och så cementerade M, KD och SD sin nya allians där L också, eventuellt, får ingå. Och så knäckfrågan som ännu är olöst: den att C vägrar samarbeta med V.

Det hela hade varit komiskt om det inte också var så destruktivt.

Det är som att partiledarna har suttit i sina egna ekokammare och pratat på, allt i en slags låtsasverklighet där det egna partiet existerar i ett vakuum.

Alla utom Stefan Löfven som trött uppmanar de andra partiledarna att samarbeta. För i allt ståhej har ju väljarna glömts bort.

Vardagsmat med regeringskriser

Inget tyder som sagt på att politiken blir mer konstruktiv efter sommaren. Särskilt inte med tanke på att regeringens höstbudget måste få stöd från både C och V om den ska gå igenom.

Egentligen är det inte konstigt om regeringskriser nu blir vardagsmat också i Sverige. Det är helt i linje med hur det ser u ut i andra länder med breda minoritetskoalitioner.

Somliga menar att det finns något fint i detta, när även små partier får mer inflytande. Och visst finns det poänger med det. Men kaos och politisk ovisshet – att inte kunna planera längre än till nästa extra val – riskerar mest att skada vår demokrati.

Men om vi ändå tittar utomlands finns det sätt att stärka grundlagen för mer stabilitet.

Det är svårt att sia om vad som händer efter sommaren. Men en sak kan vi nog slå fast: inga partiledare går säker i höst.

***

Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu.

Av: 

Lina Stenberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Maktkaoset borde inte ha kunnat ske

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Stefan Löfven

Regeringskrisen

Andreas Norlén