Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Alf, Alvar

Låt SKMA utbilda alla partier om antisemitism

Debatten har spårat ur

Vi kan helt enkelt inte gå in i en valrörelse med det här debattklimatet
Hur blir vi kreativa som Ukrainas drönarkrigare?
Hur blir vi kreativa som Ukrainas drönarkrigare?
44:39

Jag har ett konkret förslag.

Sveriges riksdag genom Talmannen borde be Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, att hjälpa samtliga riksdagspartier med utbildningar om antisemitism.

I god tid före valet.

Varför tycker jag det?

För att Brottsförebyggande rådet i torsdags varnade för att antisemitismen ökar.

Och för att debatten om antisemitism tycks ha spårat ur i Sverige. Själva begreppet riskerar att polariseras mellan höger och vänster på ett sätt som jag tror på sikt kan bli mycket farligt.

Eller ”på sikt” är fel uttryck. Nu.

Samtidigt verkar judehat och antisemitiska myter alltså breda ut sig på ett extremt obehagligt sätt. Svenska judar vittnar om att de inte kan bära judiska symboler, inte vågar delta i debatten och försöker hålla sin judiska identitet fördold.

Det här har gått snett. Och riksdagspartierna bär ett stort ansvar.

Att det har blivit så är självfallet kopplat till konflikten i Mellanöstern, men inte bara. Antisemitiska stereotyper har djupa rötter i vår kultur, vårt språk och vår politik.

På ytan är det nog ganska enkelt att vara överens. Judar i Sverige bär inget ansvar för vad Israels regering gör. Muslimer i Sverige styr inte Hamas. Hamas terrordåd och kriget i Gaza äger rum i en annan del av världen. Att hålla människor i Sverige ansvariga är orimligt.

Att angripa människor i Sverige är helt oacceptabelt.

Ändå är det vad som sker.

Flera gånger har politiker till vänster trampat snett in i antisemitiska stereotyper när de vill kritisera Israel. Vissa möjligen avsiktligt – andra för att de inte läst ordentligt eller av misstag.

Och inte bara till vänster. SD är en ständig källa till problem.

Oavsett om det är avsiktligt eller oavsiktligt kan man inte uppföra sig så.

Politik är en förtroendebransch och ett grundkrav är faktiskt att man begriper politik. Det kan inte komma som en överraskning att ord, bilder och nyanser spelar roll.

Efter genomklappningen med bland annat Lorena Delgado Varas har Vänsterpartiet inlett ett arbete med att utbilda medlemmar om antisemitism.

– Vi vill stärka vår förmåga att motverka antisemitism, säger Maria Forsberg, Vänsterpartiets partisekreterare, till Dagens ETC.

Den som håller i arbetet är Mirjam Katzin, tidigare medlem i Vänsterpartiet och forskare. Det är ett bra initiativ, men detta behov gäller inte bara Vänsterpartiet utan faktiskt alla partier.

Många till vänster upplever att begreppet ”antisemitism” används som ett inrikespolitiskt slagträ och missbrukas. När Aron Verständig, Judiska centralrådets ordförande, nyligen intervjuades i Dagens ETC konstaterade han ampert:

– Det finns absolut politiker som använder antisemitism som ett slagträ.

– Det används som ett tillhygge i debatten både mot Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Båda partierna har haft problem med antisemitism, men det handlar om avsändare, som när Sverigedemokraterna ger sig på Vänsterpartiet …, säger han.

Detta riskerar leda till att människor rycker på axlarna eller ser genom fingrarna med saker bara för att den egna sidan är avsändare.

Jag vill tro människor om gott, detta är en utveckling ingen egentligen vill se. Här finns ett gemensamt intresse. Kunskapsnivån behöver höjas, polariseringen måste minska.

Det bästa vore därför om Talmannen tog initiativ till en gemensam insats för hela riksdagen, och alla politiska partier. Det vore bra om arbetet genomförs av någon organisation helt utifrån, och inte av de enskilda partierna eller riksdagsförvaltningen.

Svenska kommittén mot antisemitism har sedan 40 år varit verksam med utbildningar och insatser för att motverka antisemitism i Sverige. Den är respekterad i alla läger.

Att brottsförebyggande rådet larmar är viktigt. Och i sin rapport pekar de på många områden där arbetet mot antisemitism behöver förbättras, som skolan, inom polisen och på nätet. Kunskapen hos medierna behöver öka.

Det finns mycket att göra.

Men politikerna borde börja med att blicka inåt. Och i spegeln.

Vi kan helt enkelt inte gå in i en valrörelse med det här debattklimatet.

***

Texten är en del av Aftonbladet ledares nyhetsbrev. Prenumerera på nyhetsbrevet här.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln