Sjuk örn var förgiftad av bly – slaktrester kan vara orsak

Av: 

Aftonbladet

Publicerad:
En annan havsörn. Arkivbild.
Foto: Ole-Tommy Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
En annan havsörn. Arkivbild.

STOCKHOLM

En sjuk havsörn som omhändertogs i Roslagen förra veckan har visat sig ha rekordhöga halter bly i kroppen. Orsaken till förgiftningen tros vara att örnen ätit slaktrester från skottrensade vildsvin – köttrester som innehållit blyfragment från jaktammunition, uppger Mitti.

Örnen är ringmärkt och född 2005 i Gryts skärgård i Östergötland. Hon hittades i ett område i Roslagen mellan Norrtälje och Vallentuna där det finns mycket vildsvin som jagas.

Intill den plats där örnhonan hittades låg en hanne död. Han tros ha dött av blyförgiftning. Honan behandlas nu vid Stockholms vildfågelrehab, SVR i Österåker. Där har man skickat ytterligare prover till ett annat laboratorium för att säkerställa att de skydhöga blyvärdena, fem gånger mer än man någonsin hittat hos en fågel tidigare, verkligen är korrekta.

Jägare uppmanas skära bort minst 10 centimeter kött utöver det som skadas runt kulhålet på ett djur som fällts med blyammunition. Jägareförbundet har tidigare uppmanat jägare att gräva ner det som skurits bort, för att säkra att varken hundar eller annat kan komma åt det blyhaltiga renset.

Källor

Publicerad:

LÄS VIDARE