Enklare att bygga sjönära i Hällefors

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Ett annat sjönära läge, inte i Hällefors. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett annat sjönära läge, inte i Hällefors. Arkivbild.

ÖREBRO

Hällefors kommun vill bli mer attraktivt och få orten att utvecklas. Därför har man beslutat göra det lättare att bygga nytt och riktigt sjönära i totalt elva områden, rapporterar Nerikes Allehanda.

Normalt regleras nybygge nära vatten av strandskyddslagen, som säger att nya hus inte får stå närmare stranden än 100 meter. En gräns som länsstyrelsen kan utöka till 300 meter. Länsstyrelsen har redan flaggat för att man har synpunkter på vissa av de utpekade områdena i Hällefors.

– Vi är inte överens i alla delar och kommer förmodligen inte bli det heller. Utgångspunkterna är helt enkelt olika. För kommunen har LIS-planen stor betydelse för ortens utveckling, säger ett kommunalråd till tidningen.

De elva områden som omfattas är enligt NA Kvisseln Hjulsjö, Sör-Älgen (vid campingen) Skinnartorp-Kullberget, Saxen Lövvik - Saxhyttan, Torrvarpen - Holmarna-Lövnäsudden samt norra och södra Balundstorp. Dessutom Åsen, Sör-Älgen - Hälgsnäs samt Campus Grythyttan och Norra och Södra Loken vid Loka brunn.

Källor

Publicerad:

LÄS VIDARE