Fiskekrig i Byskeälven trappas upp

Av: 

Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Patric Söderström / TT / TT NYHETSBYRÅN

UMEÅ

Sedan i måndags säljer Sveaskog egna fiskekort i den populära laxälven Byskeälven. Något som inte tagits emot väl av Byske fiskvårdsområde FVO. Nu är det öppet krig om laxfiskarna, rapporterar Kuriren.

– Vi har den rätten. För oss handlar det om att göra fisket tillgängligt för fler. Vi vill också använda hälften av intäkterna till biotop-projekt i Byskeälven, säger Ola Söderdahl, chef för marknadskommunikation på Sveaskog, till Kuriren.

Sveaskogs fiskekort är billigare och gäller dessutom hela Västerbottensdelen av Byskeälven. Det kan också köpas som årskort även av person bosatta på annan ort.

Företrädare för Byske FVO vill inte kommentera upptrappningen men meddelar via FVO:s hemsida att den som vid kontroll inte har föreningens fiskekort kommer att polisanmälas för tjuvfiske.

Sveaskog lovar å sin sida att bistå alla enskilda fiskare som eventuellt anmäls. Man kommer också att utbilda egna fisketillsynsmän.

Bråket tog fart på allvar när en ny styrelse tog över Byske FVO och införde nya regler och priser. Något som orsakat stort missnöje inte minst hos de stora markägarna Sveaskog och SCA, som bägge är fiskerättsägare.

Företrädare för Byske FVO har inte personligen kommenterat upptrappningen men meddelar via hemsidan att den som vid kontroll inte har föreningens fiskekort kommer att polisanmälas för tjuvfiske.

Sveaskog lovar å sin sida att bistå alla enskilda fiskare som eventuellt anmäls. Man kommer också att utbilda egna fisketillsynsmän.

Källor

Publicerad:

LÄS VIDARE