Semlor – med vattenslukande klet i mitten

Uppdaterad 2019-03-06 | Publicerad 2019-03-05

Mandel som odlas i Kalifornien kräver mängder av vatten. Arkivbild.

Fettisdag och en härlig semla? I mitten gömmer sig dock en vattenslukande ingrediens. Mandeln till mandelmassan i en enda semla kräver nämligen 68 liter vatten att odla, i alla fall om mandeln odlas i Kalifornien vilket 80 procent av alla mandlar i världen gör, skriver Icakuriren.

För att producera mandeln till årets semmelfest krävs totalt 4 miljarder liter vatten, då 6 miljoner av bakverken beräknas slinka ner i svenskarnas magar under dagen.

Enligt tidningen gräver odlarna så pass djupa brunnar att grundvattnet hotas. Samtidigt har Kalifornien drabbats av skogsbränder och torka i flera år.

– Med vattenbrist ökar risken för skogsbränder och möjligheterna att släcka dem minskar. Bränder ger enorma utsläpp av växthusgaser och ökar även risken för mer extremväder. Indirekt påverkar därmed mandelodlingen i Kalifornien resten av världen, säger Hasse Berglund, biolog på Naturvårdsverket, till Icakuriren.
 

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktig livsmedelsgrupp för mandel.

Följ ämnen i artikeln