Allt du vill veta om semlor

“Har du testat semmelshotten?”

Av: 

Matilda Andersson

Elisa Amorelli

Semlor

Den 16 februari är det äntligen fritt fram att frossa i svenskarnas mesta favoritbulle – semlan. Men varför firar vi fettisdagen? Vilka nyheter finns 2021? Och hur bakar man egna? Svaren hittar du här.

Snart är den älskade fettisdagen här! Enligt en undersökning från Sveriges bagare och konditorer äter svenskarna omkring 5 miljoner semlor på fettisdagen - inte illa!

När är semmeldagen 2021?

Fettisdagen, även kallad semmeldagen, är en kristen tradition som inträffar sju veckor före påsk. Dagen är den sista i fastlagen före fastan. Historiskt sett skulle man denna dag passa på att äta riktigt ordentligt för att vara rejält rustad inför den kommande påskfastan.
I år inträffar dagen den 16 februari.

En klassisk semla – med pudrat lock och grädde

Varför heter det fettisdagen?

Namnet fettisdagen har funnits sedan 1594. Ordet är en sammanslagning av ”fet” och ”tisdag” och syftar till all fet mat som brukade ätas på fettisdagen. Namnet semla kommer däremot från tyskans ”semel” och latinets ”simila” vilket betyder fint vetemjöl.

Anledningen till att semlan tidigare ansågs som så lyxig var att det under bondesamhället var väldigt ovanligt med vitt mjöl, socker och att äta vispad grädde.

Semlor på fettisdagen

3 saker värda att veta om semlor

  1. Så som semlan ser ut i dag har den sett ut sedan början av 1900-talet. Det är en moderniserad variant av hetväggen – ett bakverk från 1700-talet som var en bakad bulle fylld med mandelmassa som ofta kryddades med kummin och åts i en skål med varm mjölk.
  2. Mjöl, socker och grädde var ransonerat under andra världskrigen och avskaffades i början på 1950-talet och ätandet av semlor ökade.
  3. Fram till början på 1960-talet fick semlor endast serveras på tisdagar på kaféer och konditorier.
Hetvägg – med varm mjölk

Semlan ser lite olika ut beroende på var man äter den

I Skåne och andra delar av Sverige säger man fastlagsbulle och i Finland äter man den vanligen med hallonsylt istället för mandelmassa. I Norge och Danmark kallas den för fastelavnsbolle och innehåller antingen sylt, choklad eller vaniljkräm.

Semlor dukas fram under dagen

Hur gör man egna semlor?

En klassisk semla är som ett bakverkens kinderägg, tre saker på en gång – en luftig vetebulle, fluffigt vispad grädde och en skönt len fyllning av mandel. Och allra godast blir de kanske hemmagjorda. Här är ett recept som gör de extra fluffiga.

Vill du hellre göra de veganska? Testa då det här receptet!

Vi äter 5 miljoner semlor på fettisdagen
Semlor med choklad eller annan fyllning

Vilken är den godaste semlan?

När Aftonbladet testade 14 olika semlor från butiks-,fika, och bensinmacks-kedjor blev den billigaste bullen bäst i test och den dyraste kom sist. Hela listan och resultatet hittar du här.

Nya semmeltrender

Det har kommit och gått en del annorlunda ”semlor” genom åren - vissa mer populära än andra. Minns ni exempelvis korv med bröd-semlan? Här är några andra spexiga och minnesvärda varianter:

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera – handla här

Cervera

Semmelwrappen gjorde succé 2015.
  • Semmelwrappen som Tössebageriet i Stockholm började med 2015 blev snabbt en succé. Den innehåller lika mycket grädde, bröd och mandelmassa som vanligt men brödet är tunt utkavlat. Aftonbladet har fått receptet på den berömda wrapen.
  • Semmelshoten. Det här har blivit en återkommande favorit för många. Tänk hot shot - med semmelsmak från mandellikör, vispgrädde och kardemumma. Vill du testa göra egna semmelshots? Receptet hittar du här.
  • Croissant-semlan. Det här är precis som det låter, mandelmassa och grädde i en klassisk croissant.
  • Semoothien. En semla mixad med varm mjölk till en smoothie.
  • Semmelkladdkakan. Lika god och lättbakat som kladdkaka - men lite kladdigare och härligare. Det enkla receptet finns här.
  • Nachossemla. Det här är stjärnkonditorerna Roy Fares och Mattias Ljungbers specialitet. Vetedegen med kardemumma kavlas tunt och gräddas knaprig och de söta nachochipsen dippas sedan i grädde och mandelmassa.
Semlos är en blandning mellan langos och semla.
  • Semlos med friterad deg. Det här är en nyhet för 2021 - en blandning av langos och traditionella semmelsmaker som toppas med en havrevisp.
Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Semlor

LÄS VIDARE

Semla - Recept på en klassiker

ÄMNEN I ARTIKELN

Semlor

Högtider

MER OM GODARE

Så många ton grädde och mandelmassa äter vi i dag

Tareq Taylor: ”Det ska vara grädde i hela ansiktet”

Cronut, rumla och backlavasemla – årets semmelnyheter är här

Baka semlor: Så här gör du

Årets snackisar: semlor med en twist

Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns

Mormor Margits midsommartårta

Ladda för kanelbullens dag

Ladda järnet – det är våffeldag

Konditorns bästa tips för perfekt kladdkaka

Allt du behöver veta om det indiska köket

”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”

Så fixar du snabbaste superfikan

Drip cake med choklad, saltkola och vanilj

Allt du behöver veta om mat från Mellanöstern

"Fössta tossdan" firas med "massipan"

Semmeldagen – här är dom populäraste

Semlor i långpanna – många och goda

2 h

Semlor – med vattenslukande klet i mitten

Veganska semlor – fluffiga och goda

1 h 45 min

Så gör du söta mumier av brownies

30 min

Majsbröd – gott, mjukt och saftigt

30 min

Fylld butternutpumpa

1 h

Så kan du fira Thanksgiving day