Vilken pudding!

Av: 

Anna Flytström

Hälsosam mat

Chiafröet är supermatens Superman!

Ingen kan väl ha missat hur chian flugit upp som en raket och sedan utfört hjältedåd för hälsa och energi. Men det är ingen ny hjälte – tvärtom.

Växten tillhör släktet salvia och kommer från Central- och Sydamerika och användes redan för flera tusen år sedan som basföda av aztekerna och maya­indianerna.

I modern tid fick fröet sitt stora uppsving genom boken ”Born to run” av Christopher McDougall från 2009.

Ordet chia betyder styrka, och tara­humarafolket i Mexiko, kända för att springa extremt långa distanser, orkar springa länge tack vare drycken ”chia fresca” – vatten, chiafrön, limesaft och agavesirap.

Anfaller: Trötthet

Chiafröna är rika på energi som gör att du orkar hålla i gång längre. Börja dagen med en chiapudding och flyg fram i löpspåret.

Hemligt vapen: Håller vätskebalansen

Chiafrön innehåller gelébildande fibrer och kan absorbera tolv gånger sin egen vikt i vatten vilket hjälper till att hålla vätske­balansen. Fibrerna ger även mättnad och underlättar matsmältningen.

Superkraft: Stärker skelettet

Chiafrön innehåller lika mycket protein som nötkött, fem gånger så mycket kalcium som mjölk, åtta gånger så mycket omega 3-fetter som lax och dubbelt så mycket järn som spenat. Det bygger muskler, stärker skelettet, skyddar celler och före­bygger hjärt-kärlsjukdomar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Chiapudding

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsosam mat