Foto: Gustav Gräll
Lyxig och enkel topping på ägghalvorna.
Ägg de luxe - små och gott på ägghalvorna
4 (2 röster)
Här är sex läckra recept på mycket god topping på ägghalvorna.
Några gastronomiska tryck på kaviartuben räcker ju långt. Men eftersom det är påsk gullar vi lite extra med just äggen.
En portion är för 8 ägghalvor.
Ägg de luxe
Ingredienser
Ägg och ansjovis
- 6 ansjovisfiléer, stora (eller dubbelt så många små)
- 0.3 äpple, syrligt
- 0.3 rödlök
- 1 msk timjan, färsk (hackad)
- 4 msk gräddfil
Ägg provencale
- 4 sardellfiléer
- 1 dl oliver, urkärnade (gröna och/eller svarta)
- 3 msk persilja, grovt hackad
- 0.5 vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- 8 kvistar färsk timjan
- salt och peppar
Äggägg
- 1 stor skiva färskrökt lax
- 2 msk hackad dill
- 2 msk hackad gräslök
- 1 msk rödlök, fint hackad
- 50 g löjrom, eller sikrom
- peppar
Ägghalva classique
- 100 g räkor, med skal
- 1 msk hackad dill
- 1 msk hackad gräslök
- 1.5 dl neutral olja, till majonnäsen
- 1 äggula, till majonnäsen
- 1 tsk osötad senap, till majonnäsen
- 1 krm cayennepeppar, till majonnäsen
- 1 tsk pressad citron, till majonnäsen
- salt och peppar, till majonnäsen
Pyttiga ägg
- 1 prinskorv, eller motsvarande mängd god men inte stark korv
- 1 medelstor potatis
- 2 msk lök, hackad
- 2 msk smör
- 2 skivor rökt renstek
- 1 inlagd rödbeta
- 1 msk hackad persilja
- salt och peppar
BLT-topping
- 4 körsbärstomater
- 0.5 msk olivolja
- 2 skivor bacon
- 8 fina små salladsblad, och/eller salladsskott
- 0.5 skiva dygnsgammalt bröd, lant- eller formbröd
- 1 msk olivolja
- salt och peppar
Gör så här
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Tinas bästa påskbuffé
Så färgar du påskäggen – helt naturligt
Mästerkocksfinalisten Lotta: Jag skippar påskbordet
Fira påsken med glutenfritt
Så mycket påskgodis äter vi i påsk
Grava lax - det är plättlätt
Bjud på en frasig potatistortilla
40 min
Sött och festligt - cake pops i påsk
1 h
Tinas vita omelett - vispa rätt och den blir perfekt
15 min
Fyllda friterade ägg
30 min
Rustikt napolitanskt påskbröd
1 h 30 min
Tupp med tomater, örter och pecorino
2 h
Lammstek med kryddig fyllning
1 h 30 min
Lamm i ugn med potatis, rödlök och ärtor
1 h 15 min
Bjud på Paolos italienska påskbuffé
Djävulsägg – recept med rostad lök
30 min
Blandsallad med grönsaker och rostade pinjenötter
25 min
Rissallad med rostade grönsaker
45 min
Tre ljuvliga påsktårtor att bjuda på
Citronmarinerad lax
40 min
Fänkålsgratäng med skinka och mozzarella
30 min
Oststänger med parmesanost och kryddor
30 min
Fräsch citrusristotto
40 min
Lilla buffén: Enklaste och lyxigaste påskmaten
Tinas bästa påskbuffé
Så färgar du påskäggen – helt naturligt
Mästerkocksfinalisten Lotta: Jag skippar påskbordet
Fira påsken med glutenfritt
Så mycket påskgodis äter vi i påsk
Grava lax - det är plättlätt
Bjud på en frasig potatistortilla
40 min
Sött och festligt - cake pops i påsk
1 h
Tinas vita omelett - vispa rätt och den blir perfekt
15 min
Fyllda friterade ägg
30 min
Rustikt napolitanskt påskbröd
1 h 30 min
Tupp med tomater, örter och pecorino
2 h
Lammstek med kryddig fyllning
1 h 30 min
Lamm i ugn med potatis, rödlök och ärtor
1 h 15 min
Bjud på Paolos italienska påskbuffé
Djävulsägg – recept med rostad lök
30 min
Blandsallad med grönsaker och rostade pinjenötter
25 min
Rissallad med rostade grönsaker
45 min
Tre ljuvliga påsktårtor att bjuda på
Citronmarinerad lax
40 min
Fänkålsgratäng med skinka och mozzarella
30 min
Oststänger med parmesanost och kryddor
30 min
Fräsch citrusristotto
40 min