Lägg på ett kål!

Uppdaterad 2019-02-12 | Publicerad 2014-10-16

Kål

Kålrabbin är en mångsidig men lite bort­glömda grönsak och har faktiskt sitt ursprung i den vilda kålen, precis som broccoli, blomkål och grönkål, även om den mer ser ut som en rotfrukt.

Den är en utmärkt källa till C-vitamin – bättre än apelsinen till och med – och det var därför den tidigare kallades för ”Nordens citron”. Men den innehåller också andra nyttig­heter – kalcium, kalium, magnesium, B-vitamin och kostfiber.

I Sverige skördar man oftast kål­rabbin mellan juli och oktober och skalet, som har en lite gummiaktig konsistens, kommer i grönt eller vackert violett medan innanmätet är vitt. Det är den uppsvällda stammen som är godast och smaken är mild och söt. Den funkar lika bra rå som kokt eller ugnstekt. Men välj de som är små, de stora kan bli träiga.

Stärker ditt försvar

Boostar immunförsvaret.

100 gram kålrabbi innehåller nästan 80 procent av det rekommenderade dagsintaget av C-vitamin. Ditt immunförsvar stärks och gör att du kan slippa höstförkylningen.

Hjälper huden

Ger dig fin hy.

Magnesium motverkar hudförändringar, C-vitamin hjälper till med att bilda kollagen som håller huden ung och kalcium livar upp ett glåmigt ansikte. För extra effekt, testa att juica kålrabbin. Då kan näringen tränga in djupare i cellerna.

Fiber för magen

Magproblem.

Kålrabbi är en fiberrik grönsak och ger därför magen allt den behöver. Din mage blir på toppen­humör och dess­utom minskas risken för tjock- och ändtarmscancer.

Tips att göra med kål!

Skär kålrabbin i stavar och släng in i ugnen med olivolja och salt. Bättre än strips!

Jonna Karvonen

Följ ämnen i artikeln