Filip Poons hemlighet till godaste räkmackan

”Det lyfter hela mackan och ger en rund och syrlig smak”

Av: 

Elisa Amorelli

Filip Poon firar räkmackans dag.
Filip Poon firar räkmackans dag.

Filip Poon

Den 14 oktober firar vi en riktig klassiker – räkmackan.

Här delar kocken Filip Poon med sig av tipsen på hur man skalar räkorna snabbt och gör majonnäsen till något alldeles extra.

– Det blir en riktig dundermacka, säger han.

Krämig majonnäs, krispiga grönsaker och berg av räkor, allt på en god bit bröd. Det är inte konstigt att räkmackan är så omtyckt.

– Vi är suckers för mackor hela högen här i Sverige. Det är familjärt och enkelt, men ändå lyxigt att veta att räkorna är skalade och omhändertagna, säger Filip Poon.

Han är kock, youtuber och är just nu aktuell med sitt eget matlagningsprogram på tv-kanalen Godare. När Filip gör räkmacka ska den vara äkta – gärna med ”cafékänsla”.

– En klassisk macka, väldigt enkel och med schysta råvaror. Men det finns några knep för att göra den extra god, säger han.

Filip Poons räkmacka

Allt du behöver är:

  • En brödskiva. Helst klassiskt rågbröd, eller en hönökaka.
  • Ett kokt ägg. Ägget ska inte vara löskokt, snarare hårdkokt med en liten råhetskärna i mitten. 8–9 minters koktid blir perfekt.
  • Krispigt salladsblad. Gärna romansallad eller isbergs. Lägg också på någon annan grönsak, som gurka, tomat eller paprika.
  • Dillkvist och citron.
  • Majonnäs. Majonnäsen måste vara hemslagen, det är det viktigaste för en riktig dundermacka.

– Hemligheten är att ha i en skvätt champagnevinäger i majonnäsen, det lyfter hela mackan och ger en rund, mild och syrlig smak som balanserar bra till räkorna.

 

Recept klassisk räkmacka

Favoriter

Poon, Filip

Favoriter

199,00 kr229,00 kr

Tillfälligt slut

Till shoppen
Klassisk räkmacka.

Så väljer du rätt räkor

Det är också viktigt att använda rätt typ av räkor. Glöm de taniga småräkorna som ligger i lake och satsa på köttiga och stora varianter. Man ska se färgen och tydliga konturer, då vet man att man har en fin och trevlig räka, enligt Filip.

– Det kostar mer om du vill ha kvalitetsräkor med det är det värt. Man äter ju inte räkmacka varje dag. Men om du skalar de själv är de nästan alltid goda.

  • Men att skala tar ju sån tid! Hur gör man det snabbare?

– Personligen tycker jag att det är lite poetiskt och meditativt att skala räkor. Men vill man påskynda processen så är det enda sättet att be om fler händer. Dra in hela familjen och lek räkskalarfabrik.

För den som är trött på den klassiska räkmackan och vill ge den en extra liten kick rekommenderar Filip att toppa med picklad rödlök.

– Vill du vara lite fräck så är det ett grymt tips för att förnya mackan. Smakerna passar jättebra ihop.

Recept picklad rödlök

Bästa räkmackan i Sverige

Äter du hellre macka på restaurang? Här är Filip Poons topp 3 bästa restauranger som serverar vad han själv kallar ”fruktansvärt trevliga räkmackor”.

  1. Gothia towers i Göteborg.
  2. Vinterviken i Stockholm.
  3. Smygehuk i Trelleborg.
Räkmackorna i Gothia towers i Göteborg.

Vin till räkmackan

Till skaldjur är vitt vin alltid ett säkert kort. Fet fisk är rik på umami som inte passar med strävheten i rött vin.

– När man matchar vin och mat så tänker man också på strukturen i maten och vinet. Ett stort rödvin tillsammans med en elegant fiskrätt skulle göra så att vinet slukar den eleganta rätten, säger Sarah Lindstrand Mboge, sommelier och vinprofil på Aftonbladet.

Här hittar du hennes topp 3 bästa viner som passar med fisk och skaldjur.

Publisert:

LÄS VIDARE

Solvallas räkmacka de luxe

ÄMNEN I ARTIKELN

Filip Poon

Recept

Räkor

Fisk och skaldjur

MER OM GODARE

Koka ris – så blir det helt perfekt

7 goda recept med kaffe inför kaffets dag

10 goda pastarecept du kan laga

Här är maten som kan frysas

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Laga asiatiskt: Köksprylarna du behöver

Välkommen till tv-kanalen Godare

Här ger Gustav Leonhardt vilda tips

Macarons på ett enklare sätt

1 h

Bjud på hemgjorda geléhallon

35 min

Syltkakor spröda och goda

45 min

Oreoglass

30 min

Frappuccino – svalkande kaffedrink

10 min

Choco almond de luxe

45 min

Vårrullar med nutella och banan

50 min

Cookie dough-paj

40 min

Mascarponeglass med hallonswirl och pistaschnötter

30 min

Nutellakakor

20 min

Chokladkaka med rosa topp

1 h 25 min

Kardemummasnurror

1 h

Grova frallor med tranbär

50 min

Flankstek med ugnsbakad blomkål

1 h 15 min

Kladdkaka med dulce de leche

1 h

Snickerskladdkaka

1 h

Axfood och Urban deli lanserar nytt vegokött