Tips och recept med nyttiga aroniabär

Gör saft, smoothie eller marmelad

Publisert:
Aroniabär är små svarta bär som växer på låga buskar många har i trädgården.

Har du en hemlig hälsoboostare runt knuten?

Aroniabäret finns i många svenska trädgårdar, men används främst som prydnadsbuske.

Saft, smoothie eller marmelad – här är allt du kan göra med det blåa bäret.

Det liknar blåbär, men går att hitta i många av landets trädgårdar. Aroniabären är rika på antioxidanter och vitaminer som bland annat sägs kunna förebygga magsår, leverskador, och inflammation i ögonen.

Det nordamerikanska bäret har också använts mot urinvägsinfektion och som allmänt antiseptiskt medel. Aronia ska också vara bra för minnet, enligt sajten aroniabär.se.

De är laddade med:

Vitamin B

C Vitamin

Vitamin E

Folsyra

 

  • Var finns aroniabär?

Aronia brukar förknippas med en prydnadsbuske. Den är mycket vanlig runt lekplatser, parker och bostadsområden.

Buskarna är småväxta och du känner igen dem på deras ovala blad som blommar med vita eller rosatonade blommor i maj–juni. Bären kommer först i slutet av sommaren och i början av hösten.

Frukterna är glänsande svarta och bladen får höstfärger i mörkt rött.

I välsorterade mataffärer kan du hitta aroniabär i frysdisken.

Tips! För att bären ska komma till sin rätt så ska de sitta kvar på buskarna till åtminstone efter första frostnatten. Det mildrar kärvheten något. Något dygn i frysen ger samma effekt.

I välsorterade mataffärer kan du hitta aroniabär i frysdisken.

Recept med aroniabär

Aroniabären smakar lite som sura svarta vinbär och passar därför bra som sylt, saft eller marmelad. Men du kan också göra goda smoothies eller torka bären som russin.

Här är tre goda recept med araoiniabär.

  • Nyttig smoothie med aroniabär. Starta dagen med en riktigt god och fräsch smoothie! Det här receptet är enkelt med banan och krämig kefir.
  • Aroniamarmelad. Ett enkelt recept på mörk och vacker marmelad. Passar perfekt till smörgås, på rostad macka eller till nybakade scones.
  • Aroniasaft. En god och smakrik saft.
Nyttig smoothie med aroniabär och kefir.

Aroniabären innehåller dessutom mycket pektin. Det innebär att aroniabären, om de blandas med andra bär som innehåller lägre halter av pektin, kan hjälpa till att göra konsistensen lite tjockare.

  • Måste man frysa aroniabär?

Nej, men du kan göra det. Då blir de ungefär som russin. Gör så här:

Skölj av bären och låt torka. Frys in dem färska som de är i påsar. De behöver inte styckfrysas utan kan frysas in direkt i påsen. På så sätt kan du enkelt bara ta ut några stycken när du blir sugen att göra en smoothie eller annat.

  • Hur torkar man aroniabär?

Aronia fungerar utmärkt att äta som snacks om de är torkade. De är dessutom goda att blanda i frukostmüslin. Gör så här:

  1. Rensa bären. Låt låt dem torka inomhus i några dagar.
  2. Lägg bären på en plåt i ugnen på 50 graders värme.
  3. Klart efter några timmar i vanlig ugn, beroende på storlek. De är klara när de är som russin ungefär. De ska inte bli stenhårda.
  4. Låt dem gärna eftertorka i rumstemperatur. Klart!
Torkade bär perfekta att strö över frukostmüslin.

Fakta: Bär att hitta i natur och trädgård

  • Kråkbär: Mörkt bär med barrliknande blad. Lite sträv och syrlig smak.
  • Åkerbär: Hallonliknande, smakligt bär som växer i norra delen av landet.
  • Havtorn: Brandgult bär på taggiga buskar. Växer längs med kusterna.
  • Blåbärstry: Trädgårdsbuske med avlånga blåa bär. Allt mer populär.
  • Bocktörne: Det som kallas gojibär i butikerna. Orange superbär som passar bra att torka, full med nyttiga ämnen.
  • Odon: Blåa bär. Kan användas som blåbär.
  • Kråkbär: Strävt, syrligt bär på barrliknande buske. Kan blandas med andra bär vid syltning och saftning.
  • Mjölon: En ljungväxt med lingonliknande, röda bär. Inte goda, men kan användas för att färga tyg gult.
  • Rönnbär: Klassiskt gelébär.
  • Slånbär: Mörka bär att smaksätta sprit med, eller koka gelé och saft av.
  • Berberis: Avlånga röda bär. En persisk delikatess att strössla på saffransdoftande risrätter som zereshk polo.
  • Enbär: Växer på enbusken och ger höstens grytor en smak av vilt.
  • Häggmispel: Mörkt blå, sträva men även söta. Passar till saft, gelé, sylt, sirap, och bakning.
  • Stenbär: Liknas björnbär, men mer röda i färgen. Saftiga bär, passar till bland annat saft.
  • Tranbär: En delikatess med många användningsområden – safta, sylta, strössla färska över söndagssteken... Växer vilt vid myrar och kärr.

Källa: TT

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.