De sju värsta förolämpningarna mot italiensk mat

Italienarna har sagt sitt i ny undersökning

Publisert:
Undvik misstagen när du lagar italienskt.

Ketchup på pasta, ananas på pizza och grädde i carbonara.

Det är några av de värsta ”matbrotten” mot det italienska köket, enligt undersökningsföretaget Yougov.

Här är hela listan som får italienare att muttra ”stupido” i köket.

Den italienska matkulturen kännetecknas av fina råvaror och stor glädje. Pizzan och pastan har spridit sig över hela världen – och ibland modifierats till många italienares missnöje.

I en opinionsundersökning genomförd av Yougov har deltagare från 17 länder, inklusive Italien, fått säga sitt. Är det acceptabelt eller inte att exempelvis ha ketchup på pastan?

Här är hela listan på vilka påståenden som fick en aggressiv handgest – eller ett nickande ”va bene”.

Ketchup på pasta

Ketchup och tomatsås – samma grundingredienser men med helt olika status.

Hela 88 procent av de tillfrågade från Italien svarade att kombinationen pasta och ketchup är helt oacceptabelt. Den söta ketchupen förstör inte bara smaken, den är också respektlös mot personen som lagt ner tid och kärlek i maten.

Så spara ketchupen till dina pommes frites, tycker majoriteten.

Ketchup på pasta

Ananas på pizza

Pizzadeg, ost, tomatsås, skinka – och ananas. Oavsett vad man tycker om smakkombinationen står det klart att hawaiipizzan, över 50 år efter att den skapades, fortfarande väcker starka känslor.

Sveriges populäraste pizza: ”Säljer två i sekunden”

ARTIKLAR

Sveriges populäraste pizza: ”Säljer två i sekunden”

63 procent av de tillfrågade italienarna ansåg däremot att frukt var ”assolutamente no” på pizzan.

Ananas på pizza är alltid en aktuell och högst viktig debatt, som många är oense om.

Pasta som tillbehör till kött

Den italienska menyn är indelad i fyra delar: antipasti, primi, secondi och dolci. I Sverige delar vi i stället in menyn i tre serveringar: förrätt, huvudrätt och efterrätt.

Detta skapar förvirring för många turister. Här är vi vana vid att äta kompletta rätter där kolhydraterna äts tillsammans med proteinet, medan man i Italien delar upp det.

  • Primi: pastarätter eller risotto
  • Secondi: fisk, kött eller fågel.

Pastan serveras alltså före proteinet, vilket kan vara anledningen till att ”pasta som tillbehör till kött” hamnar så högt som på tredjeplats.

Pastan är så pass viktig i det italienska köket, att den inte ska ses som tillbehör till något annat.

Cappuccino efter maten

I Italien är man stolt över sitt kaffe. I februari kom nyheten att landet vill sätta espresso på Unescos lista över immateriella kulturarv – kulturella företeelser värda att bevara.

Men som besökare i landet finns det regler att förhålla sig till när det kommer till kaffetraditioner. På Yougovs listan hamnar ”att beställa en cappucino efter maten” på fjärdeplats.

Cappuccinon konsumeras endast till frukost tillsammans med en croissant eller småkaka.

Efter maten är det espresso som gäller. Eller möjligtvis en caffè macchiato med lite ångad mjölk på toppen.

Cappucino dricks på morgonen. Espresso efter maten.

Skära spaghetti med kniv

Skära spaghettin med kniv?

Aldrig i livet. Försöker du kapa pastan i mindre bitar blir du utskrattad av hälften av italienarna som svarat i undersökningen. Spaghetti, fettuccine och annan långsträckt pasta ska bara ätas med gaffel.

Behöver du guidning? Gör så här:

  1. Rikta gaffeln mot tallriken
  2. Börja alltid ta pasta från kanterna, inte från mitten
  3. Vrid gaffeln i cirklar med fingertopparna
  4. Se där - du klarade det!
Spaghettin ska snurras runt gaffeln. Inte skäras!

Grädde i pasta carbonara

Det ska inte vara ärtor. Det ska inte vara skinka. Ingen crème fraiche. Inga champinjoner.

Och ABSOLUT. INTE. GRÄDDE.

Benjamin Ingrossos virala utbrott mot alla fultolkningar av den italienska rätten carbonara kan du se i klippet här nedan. Roligt! Men också sant, om man lyssnar till ungefär hälften av de italienare som i undersökningen svarar att kombinationen är ”inaccettabile”.

Parmesan till fisk- och skaldjurspasta

Hur gärna man än vill toppa precis allt med god och salt parmigiano reggiano så finns det stunder då det är bäst att låta bli.

När det bjuds på skaldjurspasta ska du skippa osten helt. Den främsta orsaken är att den starka osten inte ska överrösta fiskens mer delikata smaker.

Parmesan till fisk och skaldjur är big no-no.

Pizza till lunch ”va bene”

I undersökningen framkom också en rad punkter som bara fick ett axelryck och ett ”va bene” av italienarna som svarat. Dessa var:

  • Äta pizza till lunch
  • Äta bolognesesås med spagetti
  • Äta pizza med en gaffel istället för med händerna
  • Ha köttbullar med spagetti
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.