Så blir laxen saftig i ugnen

Kocken Mattias Larsson visar hur du lyckas

Av: 

Aftonbladet

Middagstips

Kocken Mattias Larsson visar hur du tillagar lax i ugn så att den blir riktigt saftig och god.

– Temperaturen är en av två saker som gör att laxen blir helt perfekt, säger Mattias Larsson i klippet.

Lax är mångsidigt och gott och passar både till potatis, ris, sallad och pasta. Den går att laga till i ugn, gravas, rökas, kokas in eller helt enkelt stekas i panna.

För att laxen ska bli genomstekt men fortfarande mjuk och saftig behöver du ha koll på temperaturen. Det är lätt att låta den tillagas lite för länge i stekpannan eller i ugnen bara för att vara säker på att den är genomstekt.

Här delar kocken Mattias Larsson med sig av sina två viktigaste tips för att laxen ska bli perfekt tillagad.

Fredagskockens bästa vardagsmat - på 20, 30 eller 40 minuter

Larsson, Mattias

Fredagskockens bästa vardagsmat - på 20, 30 eller 40 minuter

199,00 kr

Läs mer

Till shoppen

Bra att veta om lax

  • Välj helst KRAV eller MSC-märkt lax. Väljer du odlad så se till att den är ASC-märkt vilket är en garant för att den är odlad på ett hållbart sätt.
  • Fryst lax tinas bäst långsamt. Lägg den i kylen över natten så tinar den lagom till middagen dagen efter.
  • Det grå på laxen går lika bra att äta som det rosa. Färgen beror bara på att det är en annan typ av muskulatur i köttet just där.
  • Tillagad lax håller flera dagar i kylen. Ju lägre temperatur du har i din kyl desto längre håller sig laxen fräsch. Men lukta och smaka alltid först, innan du äter den.

Kan man tillaga fryst lax direkt i ugn?

Helst inte. Fiskens kvalité och textur försämras om du stoppar i fryst lax i ugnen.

Men lax går snabbt att tina. Du kan till exempel lägga laxen med plasten kvar i kallt vatten.

Saftig lax i ugn.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så kokar du pasta perfekt – varje gång

ÄMNEN I ARTIKELN

Middagstips

Recept

Laxrecept

Mattias Larsson – kock

MER OM GODARE

Så steker du den perfekta oxfilén

40 min

Kockens guide till godaste fläskköttet

Tre måsten du ska ha koll på när du steker kyckling

Vad blir det till middag?

Så steker du extra god kyckling

30 min

Färskpotatisens dag – så kokar du den perfekt

Här är kockens bästa grillknep – så lyckas du

Så delar du på hummern som ett proffs

Räkor – så vet du vilka du ska välja

Så blir grillad kyckling – saftig och god

Missen många gör när de grillar lax

Nötkött – så tillagas det på bästa sätt

Oxfilé med baconstekt savoykål

1 h 40 min

Knepet med färsen för den bästa hamburgaren

45 min

Därför ska du välja marmorerat kött

Kockens smarta knep för krämigare äggröra

Så lyckas du koka pasta perfekt – varje gång

Missarna många gör när de kokar potatis

30 min

Hängmörat kött – så påverkar det smaken

Köksprylar: Saker som förenklar vardagen

Kockens guide till rätt köttfärs

Äta ute - nya trenden istället för krogen

Markiz goda kyckling

35 min

Fredagsmiddag – sju smaskiga rätter