Matexperten från ”Biggest Loser”: Så ska du äta

Ett enda knep för att äta både hälsosamt och klimatsmart

Publisert:

Hälsosam mat är inte alls svårt – det är superenkelt. Problemet är att vi luras att fokusera på detaljer.

Det menar ”Biggest Losers” matexpert Kristina Andersson.

– Men det finns ett knep för att få in rätt rutin, säger hon.

Dieter, kostråd, debatter och ibland ren skrämselpropaganda – det är lätt att bli förvirrad. Vad är egentligen det bästa att ha på tallriken?

Enligt Kristina Andersson finns ett enkelt svar, som hjälper dig att äta både hälsosamt och klimatsmart.

– Vad vi behöver är att äta renare råvaror, det är liksom inte konstigare än så, säger hon.

Kristina Andersson är ett av Sveriges tyngsta namn inom kost och hälsa. Hon syns ofta i tv-rutan, kanske mest känd som återkommande kostexpert i tv-programmet ”Biggest Loser”.

Hemma i köket i Stockholm doftar det av äpplen och kanel. I hyllan står Kristinas kokbok ”Eat clean” som ges ut av Tukan förlag.

Hemma i köket i Stockholm står de egna böckerna ”Ät hjärnsmart” och ”Eat clean” uppradade, i ugnen torkar tunna äppelchips. Den fina kaneldoften sprider sig i hela lägenheten.

– Äppelchips är bland det enklaste snacks man kan göra. De passar också utmärkt med mitt bästa hälsoknep, att man ska äta utifrån konceptet ”eat clean”, säger Kristina.

”Behöver varken väga eller mäta”

Eat clean innebär att man väljer så rena råvaror som möjligt. Allt som vuxit eller levt i naturen, som inte processats eller gått genom flera steg inom matindustrin. Det kan vara frukt, grönt, rent kött, fisk, nötter och så vidare.

– Ett bra riktmärke är att välja livsmedel som har en så kort ingredienslista som möjligt. Eller helst ingen alls, förklarar Kristina Andersson.

Välj en köttbit hellre än korv. Ett äpple i stället för äppeljuice. Kycklingfilé i stället för nuggets.

– På så sätt är det den enklaste kostrådgivningen vi kan förhålla oss till. Man behöver inte väga, mäta eller ha massa förbud men får ändå i oss all näring vi behöver, säger hon.

För det är i sin rena form råvarorna innehåller mest näring. Formeln ”ju mer vi processar eller tillagar, desto mer näring försvinner” gäller för de allra flesta livsmedel.

Så enkelt är det, enligt Kristina Andersson.

– Det påverkar också hur sugna vi blir. Egentligen har vi en inbyggd reglering av hur mycket vi äter, men högprocessad mat stör den regleringen.

Kräver ingen extra produktion

Att äta rent kan dessutom vara klimatsmart. Väljer du så rena produkter som möjligt kräver de oftast mindre komplicerade förpackningar, som i sig först ska produceras och sedan transporteras. De kräver heller ingen mer produktion än själva uppodlingen, vilket spar på både energi och utsläpp.

– När vi är inne på klimatsmart vill jag också ta upp det jag anser vara det allra värsta: onödiga produkter. Det finns gott om varor på marknaden som, handen på hjärtat, är helt onödiga.

  • Vad menar du med ”onödiga produkter”?

– Nu kommer jag kanske inte bli omtyckt av svenska folket, men det handlar om skräpmat, godis, snacks och läsk. Och även ”superfoods” från andra sidan jordklotet. Det är mat som kanske inte är lika dåliga för klimatet som exempelvis rött kött, men som ur näringssynpunkt är totalt onödiga.

Ta till exempel mandeldryck. Sett ur de flesta perspektiv får du mer ut av att dricka vatten och äta mandel än att betala för en dryck som består av 97 procent vatten och 2 procent mandel.

– Alla de här produkterna har kanske inte i sig en negativ effekt på klimatet, men med tanke på att de egentligen inte behövs alls blir effekten ändå stor, säger Andersson.

Välj en köttbit i stället för korv. Äpple i stället för äppeljuice. Kycklingfilé i stället för nuggets. Så enkelt är det, enligt Kristina Andersson.

Kristinas knep för renare och hälsosammare liv:

  • Välj rena råvaror, sådant som har vuxit eller levt i naturen
  • Tillaga dem varsamt
  • Ät dig lagom mätt
  • Ät medvetet – känn efter, tänk på vad du gör
  • Ät regelbundet
  • Välj sötsaker med omsorg
  • Välj hög kvalitet på kött (gräsbetat, gärna svenskt)
  • Slentrianät inte rött kött, processat, hårt stekt eller grillat kött, socker eller tillsatser
  • Variera maten du äter

Kristinas äppelchips – såhär gör du dem själv

1. Skär äpplen tunt med mandolin. Strö över kanel.

2. Ugnstorka i 70 grader i cirka 5 timmar. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut ånga.

Har du bråttom kan du höja temperaturen till 150–175 grader och hålla ett öga på äpplena, då är de klara efter 10–20 minuter.

Kristinas äppelchips.

Fakta: Kristina Andersson

  • Ålder: 42
  • Yrke: Näringsfysiolog, föreläsare och författare.
  • Bor: Stockholm
  • Drömmer om: Ett sommarhus i Skåne.
  • Aktuell: Som kostexpert i ”Biggest Loser”.
Torskrygg med rostad brysselkål och hasselnötter
(1)

Torskrygg med rostad brysselkål och hasselnötter

Till mager fisk eller kött passar det extra bra att ha nötter och frön som topping för att balansera upp fettet, tillföra mer näring och få mer mättnad.

Torskrygg med rostad brysselkål.
Ryggbiff med tomat­ och avokadosallad och rostad potatis
(6)

Ryggbiff med tomat­ och avokadosallad och rostad potatis

Satsa på gräsbetat kött av hög kvalitet när du vill ha rött kött och servera det uppskuret i skivor så äter du oftast lite mindre.

Ryggbiff och rostad potatis.
Världens enklaste jordgubbsglass
(24)

Världens enklaste jordgubbsglas­s

Glass varje dag? Inga problem om du gör den på bra råvaror.

Enkelt och jättegott: Jordgubbsglass.
Glutenfria frukostfrallor
(64)

Glutenfria frukostfrallo­r

Att gömma grönsaker i frallor gör dem inte bara saftigare utan även mer näringsrika och mindre kaloririka.

Glutenfria frukostfrallor
Pulled chicken
(62)

Pulled chicken

Saftig och smakrik kycklingrätt som passar lika bra i tortillabröd som tillsammans med potatis eller ris.

Pulled chicken
Matexperten från ”Biggest Loser”: Så ska du äta
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.