Änglamat är en läcker liten dessert med lingon och grädde.
Änglamat är en läcker liten dessert med lingon och grädde.

Änglamat med lingon och drömmar med kardemumma

3,3 (6 röster)

Änglamat, eller giftas som den också kallas, är kanske en av våra äldsta och enklaste desserter. Den var populär innan frysboxen och glassen uppfanns och består helt enkelt av valfria smulade kakor, sylt och vispad grädde. Recept ur Emma Brink Rasks bok ”Desserter”.

Tips! Du kan välja att göra minidrömmar, eller lite större som du sedan bryter i bitar. Du kommer att få kakor över och de går fint att frysa eller att förvara i en tät burk i rumstemperatur i upp till två veckor (om du klarar av att spara dem så länge).

Änglamat med lingon och kardemummadrömmar

  • Ingredienser

  • 2 tsk kardemummakärnor, hela
  • 50 g smör , rumsvarmt
  • 135 g strösocker
  • 0.5 tsk vaniljsocker
  • 0.5 dl rapsolja
  • 90 g vetemjöl
  • 0.5 tsk hjorthornssalt
  • Rårörda lingon

  • 100 g lingon
  • 20 g vaniljpasta
  • 2 msk muscovadosocker, ljust
  • Grädde

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche, 32 procent
  • 0.5 dl florsocker

Gör så här

LÄS VIDARE