Poké Bowls - trendigt, nyttigt och gott

Poke bowls – Spicy tuna
Poke bowls – Spicy tuna

Poké bowl – vill du laga världens mest instagramvänliga mat?
Rätten är full av färg och det är bara fantasin som sätter gränsen, variera rå fisk med tofu eller fläsk - möjligheterna är oändliga.
Vi har recepten på krögaren Erik Videgårds bästa poké bowls.

Poke Bowls – Erik Videgårds recept

Vegetarisk bowl med marinerad silkestofu

Rödbrässerat fläsk med härlig sesamyoghurt och saffransris

Het tonfisk med avocado, sojabönor och kikärtor

Heavenly tofu poké bowl
Heavenly tofu poké bowl

Så kallade ”Bowls” av olika slag har blivit omåttligt populära både till frukost, lunch och middag. Det finns alltifrån smoothie bowls till poké bowls eller bara kort och gott - bowls, vilket är varierande mat serverat i en stor skål.

Hawaiiansk poké

Den Hawaiianska rätten poké uppstod när fiskare tog tillvara på resterna när de filéade fisk. Bitarna som blev kvar skars upp i munsbitar och marinerades, sedan åts fisken ur en plastskål toppad med hawaiiansk lök och nötter. Numera finns poké med marinerad rå fisk, smaksatt ris och goda grönsaker i olika varianter att få tag på både på lyxkrogar och snabbmatsställen.

Krögaren Erik Videgård är en av de som har hakat på trenden och i november förra året öppnade han restaurangen Re:Bel Kitchen som fokuserar på mat serverat i stora härliga skålar. Restaurangen, som ligger i Vällingby utanför Stockholm, har blivit mycket omtyckt och de var bland annat nominerade till en gulddrake i kategorin budget. Folk från hela Stockholm åker dit för att få smaka deras fräscha bowls.

Laga poke bowls hemma med variation

Erik som drivit flera krogar, främst med asiatisk inriktning, kom på idén till restaurangen när han för tre år sedan såg ett program som handlade om hawaiiansk mat och poké. Han tyckte att det var ett annorlunda och häftigt sätt att tillreda rå fisk på och det skiljde sig från ceviche, sushi och gravad lax som är traditionella rätter med marinerad, rå fisk.

Red braised pork bowl
Red braised pork bowl

– Sushi i alla ära, men det händer inte så mycket. Poké är kul för det är fritt och man kan kombinera lite som man vill, säger Erik.

Att laga bowls hemma är både kul och gott. Det är lätt att variera sig och du kan, inom rimliga gränser, egentligen ha i allt du gillar. Dessutom är det en snygg rätt, med massor av olika färger och otroligt mycket smak. Det viktigaste att tänka på när du tillreder en poké bowl hemma är att välja bra kvalitet på fisken.

– Köper du en färsk odlad fisk går det bra att äta den på en gång, vildfångad fisk bör däremot frysas i tre dagar innan man äter den, berättar Erik.

Vegetarisk och vegansk poké

Bra fisk att använda är lax av god kvalitet, linfångad albacore-tonfisk och pilgrimsmusslor. Men det går också utmärkt att göra poké bowls utan fisk.

– Vill man kan man göra en vegetarisk variant är det gott med silkestofu, vill man göra den helt vegansk är det bara att använda äggfri majonnäs, tipsar Erik.

Krögaren Erik Videgård
Krögaren Erik Videgård
Publisert:

LÄS VIDARE