Foto: Lina Eidenberg Adamo
Shahi paneer
Shahi paneer – kungligt gott Shahi paneer – det här är en riktig festrätt. Gör gärna såsen i förväg så kan du värma den när gästerna kommer. Shahi betyder kunglig och den här grytan innehåller forna tiders lyx i form av nötter, torkade frukter, yoghurt och saffran. Recept ur Malin Mendels kokbok Mitt indiska liv.
Om du gör egen paneer tillkommer det cirka en timme till tillagningstiden.
Shahi paneer 1 tim 1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner Ingredienser 1 lök, gul, stor, delad i bitar 1 vitlöksklyfta, eller fler 1 dl cashewnötter 0.5 dl mandlar, skållade och skalade 1 msk ingefära, färsk, hackad 2 msk russin, aprikoser eller annan torkad frukt 3 msk rapsolja 1 bay leaf, indisk lager - förväxla inte med lagerblad 2 kryddnejlikor 4 gröna kardemummakapslar 1 kanelstång 1 tsk spiskumminfrön 1 tsk chili, malen 0.5 tsk gurkmeja 2 tsk garam masala 0.5 tsk kardemumma 2 msk tomatpuré 2 dl turkisk yoghurt 1 tsk salt 0.5 tsk socker 1 krm saffran 2 msk rapsolja 400 g paneer, delad i kuber 1 nypa salt 0.5 tsk gurkmeja salt och svartpeppar Till servering ris eller bröd råa grönsaker som gurka, tomat, paprika eller rättika vackert upplagda i skivor Paneer 3 l mjölk, helst lite fetare gammaldags, men det går bra med standardmjölk också 2 dl turkisk yoghurt 1 citron, pressade saften, eller lime Gör så här Paneer: Koka upp mjölken i en stor kastrull. Obs! Ta kastrullen från plattan innan mjölken helt kokar över, det går på en sekund. Tillsätt yoghurt och pressa i saften av citron eller lime. Koka på svag värme och rör mycket långsamt och försiktigt. Mjölken skär sig nästan direkt, vätskan blir genomskinlig och klumpar av färskost bildas. Fortsätt koka några minuter tills ostmassan helt separerat från vätskan. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag och häll över alltihop. Låt vätskan rinna av. Knyt ihop handduken och lägg något tungt ovanpå för att pressa ihop osten i cirka en halvtimme. Skär den sedan i kuber. Paneer håller sig i några dagar i kylen. Koka lök, vitlök, cashewnötter, mandlar, ingefära och torkad frukt i vatten som precis täcker, i 10 minuter. Häll av vattnet och spara det i en skål. Mixa de kokta ingredienserna till en slät puré. Späd med några msk av vattnet. Värm rapsolja i en gryta och lägg i de hela kryddorna. Stek tills det börjar lukta gott och spiskumminfröna ger ett »sisslande« ljud ifrån sig. Häll ner den mixade purén i grytan och blanda med de hela kryddorna. Fräs under omrörning i cirka 10 minuter, eller tills oljan separerar sig från purén och lägger sig längs kanterna. Tillsätt alla de malda kryddorna samt tomatpuré. Rör runt i stekpannan och se till att kryddorna fräses rejält i oljan, minst 5 minuter. Tillsätt yoghurt, vattnet från purékoket, salt och socker. Låt koka ihop på låg värme i cirka 15 minuter. Tillsätt saffran och rör runt tills den är upplöst. Värm rapsolja i en stekpanna, lägg i paneerkuberna, salta och pudra lite gurkmeja över. Stek i några minuter tills de är gyllene. Vänd ner dem i såsen. Späd med mer vatten om såsen känns för tjock. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera med någon sorts ris eller bröd samt råa grönsaker som gurka, tomat, paprika eller rättika vackert upplagda i skivor. Av: Nina Kindbro
Laddar ...
LÄS VIDARE