Shahi paneer – kungligt gott

Av Godare

(12)

Vad tycker du?

Shahi paneer – kungligt gott

Shahi paneer är en riktig festrätt. Shahi betyder kunglig och den här grytan innehåller forna tiders lyx i form av nötter, torkade frukter, yoghurt och saffran.

Om du gör egen paneer tillkommer det cirka en timme till tillagningstiden.

Gör gärna såsen i förväg så kan du värma den när gästerna kommer.

Shahi paneer

Ingredienser

  • 1 Lök, gul, stor, delad i bitar
  • 1 vitlöksklyfta, eller fler
  • 1 dlcashewnötter
  • 0,5 dlmandlar, skållade och skalade
  • 1 mskingefära, färsk, hackad
  • 2 mskrussin, aprikoser eller annan torkad frukt
  • 3 mskRapsolja
  • 1 bay leaf, indisk lager - förväxla inte med lagerblad
  • 2 kryddnejlikor
  • 4 gröna kardemummakapslar
  • 1 kanelstång
  • 1 tskspiskumminfrön
  • 1 tskchili, malen
  • 0,5 tskgurkmeja
  • 2 tskGaram masala
  • 0,5 tskKardemumma
  • 2 mskTomatpuré
  • 2 dlturkisk yoghurt
  • 1 tskSalt
  • 0,5 tskSocker
  • 1 krmsaffran
  • 2 mskRapsolja
  • 400 gPaneer, delad i kuber
  • 1 nypasalt
  • 0,5 tskgurkmeja
  • Salt och svartpeppar

Till servering

  • ris eller bröd
  • råa grönsaker som gurka, tomat, paprika eller rättika vackert upplagda i skivor

Paneer

  • 3 lmjölk, helst lite fetare gammaldags, men det går bra med standardmjölk också 
  • 2 dlturkisk yoghurt
  • 1 citron, pressade saften, eller lime

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Shahi paneer – kungligt gott