En god morgon. Härliga frukostar för en bra start
En god morgon. Härliga frukostar för en bra start

”En god morgon” - ny kokbok om frukost av Anja Forsnor

5 (4 röster)

Frukostrecept

Kokboksaktuella Anja Forsnor pratar om frukost och sitt favoritrecept

Kostrådgivare och kokboksförfattaren Anja Forsnor vill inspirera svenskarna till nya frukostvanor.

Här delar hon med sig av sitt favoritrecept; ägg gratinerat i avokado ur sin nya kokbok ”En god morgon”.

– Det är en mättande och enkel frukost, säger hon.

Bloggaren och kostrådgivaren Anja Forsnor älskar dagens första mål och kliver gärna upp tidigt på morgonen för att hinna äta sin frukost i lugn och ro.

I sin blogg och i sitt jobb som kostrådgivare fick hon många frågor om just frukost. Där föddes tanken till att skriva en bok om frukost.

Den 16 mars släpps hennes nya kokbok: ”En god morgon”, (Norstedts förlag) med en mängd inspirerande recept.

— Många kom med frågor till mig och ville hitta alternativ till mackan eller yoghurten. Jag kände att det fanns ett behov av en frukostbok, berättar hon.

Känns det som om svenskarna är dåliga på att variera sin frukost?

– Ja, när jag har varit ute och pratat om det här är den vanligaste reaktionen att folk säger att de äter samma frukost varje dag och har gjort det i tio år. Vissa tar med sig kaviar och knäckebröd när de är ute och reser. Det är ganska intressant det här med frukost, och vad det är som gör att vi håller så hårt i våra vanor.

– Jag tror att det är väldigt få personer som äter spagetti och köttfärssås till middag varje dag i tio år. Det behövs lite förnyelse. Jag hoppas att min bok kan väcka tankar och funderingar om ens vanor och vad det beror på.

Hur ska man göra för att hinna äta frukost? Och hinna göra en bra frukost?

– Det bästa är att förbereda något kvällen innan. Jag har ett helt kapitel i min bok om det. Då kan du även ta med frukosten och äta antingen på jobbet eller på väg till jobbet,om det är så att du pendlar och sitter i bilen eller på tåget.

Vad ska man inte äta till frukost?

– Jag skulle kanske hoppa de stora sockerfällorna. Det finns så mycket gott som är nyttigt och smakar gott. Så du behöver inte stoppa i dig socker eller godsaker på morgonen.

– Det finns mycket sötad fruktyoghurt eller musli, äter du det är det nästan som om du äter en kaka eller godis till frukost.

Berätta vad äter du till frukost? Är du duktig på att variera dig?

– Nu har jag ganska nyligen blivit mamma så nu försöker jag hitta frukostalternativ som går snabbt på morgonen. Så antingen förbereder jag det dagen innan eller så mixar jag ihop en smoothie på morgonen och ser till att ha ingredienser hemma. Det kräver lite planering men jag tycker att jag är bra på att variera.

”Gott och spännande”

Ur hennes kokbok vill hon tipsa läsarna om ett enkelt och gott recept; ägg gratinerat i avokado.

– Det är ett av mina favoritrecept. Många har varit nyfikna på det och tycker det är gott och spännande. En mättande och enkel frukost som passar lika bra en tisdag morgon eller som en del i ett större brunch-bord på helgen. Det är väldigt enkelt att göra. Du hittar en mogen avokado, delar den och knäcker ett ägg i. Det är framförallt äggulan man vill åt. Ett tips är att toppa med parmesan, salt och chili. Då blir det supergott, säger hon.

Ägg gratinerat i avokado

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 1 avokado
  • 2 ägg, små
  • salt och peppar

Gör så här

Av: Madeleine Brohlin

Källa: En god morgon. Anja Forsnor och Norstedts, Stockholm

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK