Alexander Sjögren – finalist i Årets kock 2019

”Jag skulle säga att det är den tuffaste finalen någonsin”

Publicerad:
Uppdaterad:

Årets kock

Han har representerat Sverige i Bocuse d’Or och vunnit två brons i Årets kock. Nu gör sig Alexander Sjögren, 39, redo för nästa utmaning – finalen i Årets kock 2019.
Här ger han sina tips för hur du bäst tillagar en helbakad rödspätta i sommar.

Alexander Sjögren är van i tävlingssammanhang. Två bronsmedaljer i Årets kock och en sjundeplats i Bocuse d’Or, VM för kockar, har han hittills lyckats skrapa ihop.

Men nästa utmaning, finalen av Årets kock 2019, tror den 39-åriga kocken blir tuff. Att spå en vinnare är för svårt, säger han. Alla har lika stor chans att vinna.

– Jag skulle nog våga säga att det är den tuffaste finalen någonsin. Alla är superduktiga kockar, många har varit med tidigare och har medaljer.

Alexander Sjögren om Årets kock 2019: ”Tuffaste finalen någonsin”
Foto: Årets kock
Alexander Sjögren om Årets kock 2019: ”Tuffaste finalen någonsin”

”Känner mig trygg med uppgiften”

När Aftonbladet når Alexander Sjögren ska han precis gå på semester. Först då ska han ta sig tid för träningen inför den stundande finalen.

– Jag har inte hunnit ta tag i det så mycket ännu, jag har haft fullt upp med annat. Men från och med i morgon ska jag ta tag i det ordentligt. Men det är klart jag har börjat fundera på var man ska börja någonstans.

  • I finalen är ett av momenten korv, är du en van korvstoppare?

– Ja det får jag ändå säga, jag har haft fördelen att ha jobbat på många krogar där vi har haft korv på menyn. Det är några år sedan jag gjorde det sist, men det finns i bakhuvudet. Jag känner mig trygg med uppgiften.

Kockens knep – så lagar du perfekta rödspättan

  • Berätta om rätten du lagar i videon, vad är hemligheten?

– Jag valde att göra någonting jag som jag gillar själv att göra, att helsteka, och i det här fallet en rödspätta. Någonting som man bara kan slänga in i ugnen.

När man tillagar den hel på det här viset behöver man inte tänka lite mycket på tempen, fortsätter han.

– Dels är det lite jobb, men det är tacksamt för att även om man råkar steka det några grader för högt blir det ändå alltid saftigt. Det är tacksamt på det viset, när man steker antingen fisk eller kyckling på ben.

”Får för lite uppskattning”

Till det serverar han en färskpotatis med en gräddressing. Enkelt och fräscht, kallar han det.

– Även om grädden är fet blir det ändå fräscht och lätt med citronen och allting. Den fantastiska svenska färskpotatisen är en otroligt enkel tillgång som vi har på sommaren. Den får för lite uppskattning tycker jag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM GODARE