Expertens bästa tips på goda glutenfria öl

Publisert:

Utbudet av glutenfri öl växer och nu finns allt från lättare ljus lager till mer fyllig IPA och porter på Systembolaget.

– En bra glutenfri öl kan vara precis lika god som en vanlig, säger ölexperten Lise Ljungman.

Glutenfri öl finns i många olika varianter och smaker. Det är bland annat en stark hälsotrend som driver på efterfrågan, tror ölexperten Lise Ljungman.

– Systembolaget gick ut med en förfrågan efter mer glutenfri öl för några månader sedan. Det kan också vara ett tecken på att efterfrågan ökar, säger hon.

Men hur framställs ölet? Hur smakar det? Och vilka är godast?

Här guidar Lise till allt du behöver veta om glutenfri öl.

Lise Ljungman guidar till glutenfri öl.

Hur görs glutenfri öl?

Glutenfri öl är faktiskt inte helt utan gluten, men halten är låg. Öl helt utan gluten är ovanlig eftersom det är svårt att ta bort all malt vid bryggningen.

  • Så mycket gluten innehåller öl: Enligt EU:s regler får märkningen glutenfritt användas om halten är under 20 mg/l. Vanlig öl innehåller ofta 50 mg/l eller mer.

Öl bryggs vanligtvis av korn, vatten, jäst och humle. Från korn framställs kornmalt genom att kornet får gro och sedan torkas och rostas.

Processen för att brygga ett glutenfritt öl är i grunden densamma som för ett vanligt öl.

Men antingen använder man ett annat spannmål än malt eller vete, till exempel hirs eller durra sorghum, eller så försöker man ta bort ölets gluten i efterhand.

– Vi drar ner på mängden malt och adderar havre, som de flesta glutenintoleranta kan äta. Vi adderar också ett enzym som slår sönder glutenproteinet. Och socker som sedan ”äts upp” och blir alkohol och smak under jäsningen, säger Lise Ljungman.

  • Blir det stor skillnad på smaken?

– Det beror helt på vilken typ av öl det är och vad man jämför med. Havre ger en annorlunda smak än kormalt. Glutenfri öl kan också upplevas som lite lättare än traditionellt bryggd öl. Men är det en välgjord glutenfri öl så är den lika god.

Hur smakar glutenfri öl?

Eftersom det finns så många olika sorters glutenfri öl så är det svårt att ge en smakbeskrivning, säger Lise.

– Det beror helt på ölstil. Viss glutenfri öl är gjord på majs, annan på hirs, durra eller ris. Detta påverkar såklart smaken på olika sätt.

Produkter som har symbolen ”Det överkorsade axet” är glutenfria och godkända av Svenska Celiakiförbundet.

Hur mycket öl kan man dricka som glutenintolerant?

Vuxna med glutenintolerans bör inte få i sig mer än 50 milligram gluten per dag och i det ingår allt man äter och dricker, enligt Livsmedelsverket.

Hur mycket glutenfri öl du som intolerant kan dricka beror på hur hög halt ölen innehåller.

Lises tre tips på glutenfri öl

Här är tre glutenfria ölsorter som Lise tycker är riktigt goda.

  • Celia organic glutenfree lager. En tjeckisk bohemisk lager som passar fint till ljust kött eller som sällskapsdryck.
  • Sälens fjällbryggeri transtrands pils glutenfri. Tillverkad i Sverige med smak av knäckebröd, örter och citrusskal. Smakar bra till fisk, fågel eller fläskkött.
  • Brewgineers hopnotizer IPA glutenfri. Brewgineers gör endast glutenfri öl. Det här är en ipa med tydlig beska och liten sötma, inslag av ananas, aprikos, sirapslimpa och honung. Gott till rätter av fläsk- eller lammkött.
Celia organic glutenfree lager, Brewgineers hopnotizer IPA Glutenfri och Brewgineers hopnotizer IPA glutenfri.

Alkoholfri glutenfri öl

På Systembolaget finns även några alkoholfria alternativ på glutenfri öl. Exempelvis:

  • S:t Eriks glutenfri IPA alkoholfri som passar till rätter av fläsk- och lammkött.
  • Estrella Damm non alcoholic. Maltig smak med inslag av knäckebröd, ton av citrus. Passar till husmanskost eller som sällskapsdryck.
Alkoholfri glutenfri öl.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.