Svenskarnas mest ”svinndumma” varor

“Igenkänningsfaktorn är stor”: Tacosås toppar listan

Av: 

Elisa Amorelli

Öppnad tacosås, brödkanter och salladsrester var varor som hamnade högt upp på topplistan över svinndumma varor.
Öppnad tacosås, brödkanter och salladsrester var varor som hamnade högt upp på topplistan över svinndumma varor.

Matsmarta onsdag

Tre öppna tacosåsburkar, slatten grädde som blev över och bananerna som börjar bli bruna.

Svenska hushåll slänger enorma mängder mat - här är varorna som oftast hamnar i soptunnan.

Mellan en tredjedel och hälften av all mat som produceras i världen hamnar i soptunnan. I Sverige slängs årligen runt 1,3 miljoner ton mat. Majoriteten – omkring 70 procent – slängs i hemmen. 

- Visst skär det i hjärtat när mat som odlas, produceras och transporteras sedan bara slängs. Matsvinn är ett stort globalt miljöproblem som det inte pratas tillräckligt mycket om, säger Johanna Eurén, Willys kommunikationschef.

Största svinnbovarna

Kantar Sifo har på uppdrag av matkedjan Willys tagit reda på vilka som är svenskarnas största svinnbovar. 

På förstaplatsen hittar vi något många förmodligen kan känna igen sig i: tacosåsen. Efter fredagsmyset verkar den lätt glömmas bort längst in i kylen.

– Trots att många äter tacos varje vecka så blir man osäker i affären om man har sås hemma eller inte. Då köper man en till. Och en till. 

Även salladsrester, brunfläckiga bananer och mejeriprodukter som passerat bäst före-datum åker ofta rätt ner i sopen, enligt undersökningen.

– Igenkänningsfaktorn är hög. Vissa varor är helt enkelt lite svårare att göra slut på. Jag själv har två öppna burkar syltlök i kylen, som jag inte ens vet när jag köpt, säger Johanna Eurén.

Resterna som oftast slängs

Här är några exempel från topplistan över de svinndumma varorna:

  1. Öppnad tacosås 11%
  2. Brödkant 10%
  3. Salladsrester 9%
  4. Brunfläckig banan 7%
  5. Mjölkslatt 7%
  6. Ost-skidbacke 6%
  7. Övermogen avocado 4%
  8. Slokande morot 4%
  9. Sista slatten i syltburken 4%
  10. Ledsen kryddväxt i kruka 1%

Klimatsmarta tips mot svinn

Mycket av det som slängs kan man faktiskt göra något gott av. Både till middag och för miljön. Karin Bohlin som skrivit kokboken ”Zero waste i köket” sina bästa tips på hur du lyckas.

  1. Planera. Tänk: Vad har jag som måste gå åt? Är det exempelvis mjölk? Då får det bli mjölkslukande rätter som lasagne eller pannkakor till middag.
  2. Köp inte för mycket. Det kan kännas bra att storhandla och bunkra mat, men risken finns att du inte hinner äta upp allt. 
  3. Dela upp det som ska in i frysen. Köttfärsen kan du lägga i hamburgerstora paket när du fryser in så blir det enklare att ta fram och tina rätt mängd.
  4. Gör soppor. Börjar broccolin gulna, mixa den till soppa i stället för att använda i hela bitar. Smaken är densamma även om utseendet börjar falna.
  5. Spara såsslattar. Gräddfilssåsen kan få nytt liv med lite färska örter, ett par skedar mangochutney eller bostongurka – perfekt till hamburgarna om det finns barn i familjen. 

Här hittar du fler av Karins tips på hur du slipper matsvinn.

.

Fotnot: Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel januari 2021.Totalt svarade 1061 personer på frågan: Vilka tre matvaror känner du att du mest sällan lyckas använda upp hela av?

ANNONS EXTERN LÄNK

Starta nya rutiner i höst med HelloFresh matkassar – just nu till kampanjpris.

HelloFresh SE

Till shoppen
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Publisert:

LÄS VIDARE

Tre matprofiler – så minskar vi på svinnet

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Matsvinn

Klimatsmart mat

MER OM GODARE

Så mycket mat häller vi ner i avloppet

Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”

Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar

Så blir du en klimat-kreativ kock

Mattrenden alla pratar om: Rester!

”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”

Släng inte överbliven frukost – fixa ”gofika”

Laga mat med räddade grönsaker

Vego i världsklass – för en billig peng

Smarta knepen i Visby – så stoppas svinnet

Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart

Så kommer klimatet förändra vinvärlden

Upptäck allt gott du kan göra med bönor och baljväxter

Bakat äppelmos – laga enkelt i ugn

Matiga mackor till middag

Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet

Somalisk gryta med kikärter och banan

45 min

Vietnamesiska nudlar med tofu

30 min

Fattiga riddare till frukost

20 min

Gör goda kakor av torrt bröd

Toscansk panzanella-sallad 

20 min

Dallasburgare

40 min

Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök

Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”