Perfekt lunchlåda med purjokräm, lax och krutonger.

Foto: CAROLINA BYRMO

Purjokräm med laxstrimlor och krutonger

4 (1 röst)

Matsmarta onsdag

Hur kan man piffa upp middagsresterna från en purjo-och potatissoppa?

Här är svaret – en lunchlåda med purjokräm, lax och krutonger.

Lunchlåda: Purjokräm med laxstrimlor och krutonger

Antal: 1 portion.

Ingredienser:

  • Överbliven Purjo- och potatissoppa
  • 1–2 skivor kallrökt lax
  • 1 näve brödkrutonger eller lite rostad lök

Gör så här:

  1. Strimla laxen.
  2. Koka ihop middagssoppan ett tag så att den mer blir som en lätt kräm. 
  3. Värm sedan krämen på jobbet och servera med laxstrimlorna och krutongerna/rostade löken.

Varianter:

  • Ta varmrökt lax i stället och mosa ihop med krämen till en marin lappskojs.
  • Ersätt laxen med smulad bacon, bräckt skinka eller ugnstorkad proschiutto.
  • Piffa soppan med riven ost eller en bit gorgonzola som får smälta ner.

Tips:

Något grönt hack som dill eller gräslök är trevligt.

Middag: Purjo- och potatissoppa

  • Ingredienser

  • 600 g potatis
  • 1 purjolök, stor
  • 3 grönsaksbuljongtärningar, eller motsvarande flaskfond
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 msk gräslök, hackad
  • salt och svartpeppar

Gör så här

Av: 

Jon Hansson

LÄS VIDARE

Ta med matlåda – spara 14 520 kronor

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

Matsvinn

MER OM GODARE

Nio matlådor som förgyller din vardag

Falsk bouillabaisse

45 min

Vegetarisk pizza med läckra smaker

1 h 10 min