Jenny Warséns tipsar om mat för utflykt och picknick

Korv och mattiga mackor som mättar: ”Allt smakar godare utomhus”

Uppdaterad 2021-05-02 | Publicerad 2021-05-01

”Allt smakar godare utomhus”, säger matbloggaren Jenny Warsén. Ja, vad gör man inte för att få ett avbrott i vardagen, kunna träffa vänner och umgås på distans? Så glädjen är nu stor när solen börja värma  och picknick-årstiden är här.

I coronatider har lunch och middag ute blivit ett sätt att kunna träffa släkt och vänner. Och nu har vi (äntligen!) vädret med oss. Så packa en picknickpåse, ta fram en engångsgrill eller beställ take away och festa loss! 

– Tänk enkelhet, så blir det oftare av, säger matbloggaren Jenny Warsén.

Att äta ute har fått en ny innebörd under corona. Om vi tidigare lyxade till med att gå på restaurang, så är utomhusmiddag det nya. I vintras grillades det korv som aldrig förr. Det vittnades till och med om kö vid tidigare tomma grillplatser i skogen.  Ja, vad gör man inte för att få ett avbrott i vardagen, kunna träffa vänner och umgås på distans? Så glädjen är nu stor när solen åter värmer  och picknick-årstiden äntligen är här. (Jaja, ibland i alla fall, men vi är väl inte så kräsna…)

– Allt smakar godare utomhus. Får jag sitta på bryggan i solen kan grillad korv med rostad lök kännas som en lyxig söndagsmiddag, säger matbloggaren Jenny Warsén, som nu kommer med boken ”Jennys sommar” fylld av recept på lättlagad mat. 

Nej, att äta ute behöver inte bli ett helt projekt. Jenny och hennes familj bor i ett rött hus alldeles intill vattnet i Kalmar, så bryggan är deras favoritplats att luncha och äta middag på. För andra är det altanen som gäller, eller innergården. 

– Eller så promenerar du till närmaste grillplats i skogen eller cyklar iväg och sätter dig på en klippa. Jag gillar också att duka upp lite mysigt på en filt på en äng. Fördelen när man har barn är att de kan springa runt och ha roligt, medan de vuxna äter. I skogen eller vid vattnet finns det alltid något att göra. 

Grillad korv med bröd är den perfekta maten att äta hemma på uteplatsen eller ta med dig ingredienserna på picknicken och grilla där. Med extra goda tillbehör kan rätten bli en riktig festmåltid.


Inte heller maten behöver vara överambitiös, tycker Jenny. Hellre att det blir av, än att du får till en välkomponerad superlyxig picknick. Minns också att barn ofta gillar enkla rätter. 

– Jag gillar kall picknick, vilket innebär att det mycket går att förbereda hemma kvällen innan, som kycklingklubbor, snittar, pastasallader, melonskivor och jordgubbar. Ibland gör jag en läskande sommarsallad med melon, feta och pinjenötter. Det härliga med en picknick är att det finns inga gränser, man kan mixa och matcha, ta med allt som är gott! 

 • Och vad dricker du därtill? 

– Hemgjord saft med smak av jordgubbe, rabarber eller fläder går alltid hem. Saften ger en smak av sommar redan innan den riktigt är här. Kaffe är ett måste, och vid festligare tillfällen packar jag ner en flaska crémant. 

Det finns såklart mat som är lättare att packa ner och bära iväg, som wraps, sallader och pannkakor. 

– Det får inte vara för kladdigt på en picknick, så jag försöker hålla maten fräsch och enkel, och gör färre röror än vanligt. Framförallt om du vill ha en lite romantisk stund ska du undvika kladdet, skrattar Jenny. 

Träffas ett gäng vänner så tycker Jenny att det är trevligt med knytis, där du bjuder på några favoriter, samtidigt som du får smaka på andras.  

– På så sätt slipper värdinnan stå för allt. Ofta får man till ett helt smörgåsbord av godsaker, som pajer, såser, snittar och efterrätter, säger Jenny.

– Jag brukar ha knytis på bryggan, men ser då alltid till att ha filtar som vi kan vira om oss när kylan slår till, och en låda med extratofflor. Då stannar gästerna lite längre, skrattar hon. 

Att grilla är både mysigt och en smakhöjare. Äter du ute hemmavid, så kan du lägga såväl kyckling som fisk, revben, ostar och grönsaker på grillen. 

– Men är du däremot på stranden eller i skogen och har en engångsgrill till hands, så får det bli saker som går snabbt att värma upp, som korvar, champinjoner. Spett är lätta att förbereda, och tar också kortare tid på grillen. Och nu är tiktok-bröden populära. Det är bara att lägga lite tomat, skinka och ost på dem, knyta ihop och grilla. Mums! 

8 tips för en lyckad picknick 

Ska du äta ute hemma på gården eller gräsmattan, behövs inte mer än en bricka. Drar du istället iväg på picknick finns några smarta saker att tänka på. 

 1. Ta med lite av allt. På så sätt finns det något för alla smaker. 
 2. Håll maten kall. Ta fram kylväskan, och slå två flugor i en smäll genom att använda frysta vattenflaskor som isklampar, så blir packningen lättare att bära. 
 3. Packa maten i olika, stapelbara burkar. Ha spett, sallader och röror för sig så att maten inte blir geggig och mosig. 
 4. Välj smart mat. Paj är perfekt på picknick, pannkakor är en annan klassiker. Och glöm inte brödet – en picknickräddare. Gott till det mesta, och mättande. 
 5. Ät med händerna! Wraps och matiga mackor är en måltid i sig, som inte kräver vare sig tallrikar eller bestick. En dryck därtill, så har du en hel picknick. 
 6. Avsluta sött. Jag tycker om att baka kakor i långpanna, som bärkaka och kärleksmums. De kakorna är också lätta att skära upp och packa ner. Äter ni ute hemma är smulpaj med rabarber en favorit. 
 7. Den goda drycken. Vin med skruvkork är ett tips. Annars är hemmagjord saft eller alkoholfri öl från ett mikrobryggeri roligt att ta med. Och glöm inte vanligt vatten. När solen lyser går det åt mer än man tror. 
 8. Torka tassarna. Servetter är ett måste, och våtservetter ger extrapoäng!

Jenny Warsén 

 • Ålder: 40. 
 • Familj: Barnen Jacob, 22, Thelma, 20, Melvin, 16, Nomi, 12 och barnbarnet Aaron. 
 • Bor: Kalmar. 
 • Gör: Egenföretagare, bloggare och receptkreatör. 
 • Mer inspiration på: jennysmatblogg.nu och instakontot @jennysmatblogg.
Bubbel till utemiddag.

3 bubbel som höjer stämningen

 • Charles Wantz Crémant d’Alsace Carte Noir Brut, nr 7737, 119 kr – en favorit med fruktig smak med toner av melon.
 • Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, nr 7725, 150 kr – härligt mousserande vin med frisk känsla. 
 • Langlois crémant de Loire brut, nr 7404, 149 kr – härligt bubbel som ger en skön rund känsla i munnen.

LÄS VIDARE