Spättagratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Av: 

Jon Hansson

Fiskgratäng.
Fiskgratäng.

Matsmarta onsdag

Fiskgratäng gillas ofta av hela familjen.

I receptet finns klimatbetyg och tips hur du kan laga ett mer miljövänligt alternativ.

Genom att använda färsk spätta i stället för fryst minskar du klimatavtrycket väsentligt – över 0,5 kg CO2e per portion.

Spättagratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Antal: 4 personer

Ingredienser:

  • 500 g fryst spättafilé
  • 800 g potatis, mjölig sort
  • 2 dl mjölk
  • 1+2 msk smör
  • 3 färsklökar
  • 175 g färsk spenat
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 citron
  • 100 g riven lagrad ost
  • 150 g sockerärtor eller sugarsnaps
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Tina fisken. Lägg förpackningen i en bunke vatten så går det fortare. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Koka upp vatten till potatisen.
  3. Skala potatisarna och koka tills de är klara.
  4. Ansa och skiva löken tunt. Skölj spenaten om det behövs. Hetta upp 1 msk av smöret och fräs löken och spenaten. Den ska bara mjukna och vissna ihop. Häll i grädden, värm upp och smaka av med pressad citron, salt och peppar.
  5. Nu bör potatisen vara färdigkokt. Häll av vattnet och mosa potatisarna med elvisp, potatisstöt eller press. Rör ner de 2 msk smör och mjölken i moset. Salta och peppra och rör ner den rivna osten.
  6. Smörj en gratängform eller liten långpanna som rymmer både fisken och potatisen. Rulla ihop eller vik spättafiléerna och lägg i formen. Skeda över lök- och spenatgrädden. Bred på moset och grädda cirka 15 minuter i ugnen. Avsluta med några minuter på grill om moset är blekt.
  7. Sjud sockerärtorna någon minut – inte mer då tappar de knaprigheten. Servera till gratängen.

Så blir spättagratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

  • Klimatavtryck per portion: 1,70 kg CO2e.
  • Betyg: Betyg: 2 av 5 plus
  • Genom att använda färsk spätta i stället för fryst minskar du klimatavtrycket väsentligt – över 0,5 kg CO2e per portion.
  • Krispiga sockerärtor är perfekt till goffig gratäng – nu när det finns svenska. Sådana som flygfraktats från Östafrika är också goda men orsakar ett stort klimatavtryck.
  • Grädden och osten står för en ganska stor del av rättens klimatavtryck. Ugnsbaka fisken med mer lök och spenat i stället och låt potatismoset – serverat för sig – ensamt sköta krämigheten.

.

Källa: RISE Öppna listan 1.6, Unilevers CO2-klakylator.

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Spagetti med köttfärssås

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

Fiskrecept

MER OM GODARE

Gulaschsoppa

Kyckling med ugnsrostade rotsaker

Nya topplistan: Här är svenskarnas favoriter

Tarte flambée med fänkål och ricotta

Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet

Pasta med kassler och svamp

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Härliga sommarsmaker

Här är svenskarnas absoluta favoriträtt

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Festligare fika med ljuvliga cupcakes

Så blir färskpotatis ännu godare

Fem svenska fiskar att äta i sommar

Kycklingfilé med rostat blomkålsmos

Så blir brödet saftigt, gott och svinnsmart

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza

Drip cake med choklad, saltkola och vanilj

Magiska brownies lyser upp i mörkret

Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt

Middagstips som förför: Garanterat gott!

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

Uppfyll dina veganska fika-drömmar