Grillat och gott: Quesadilla, oxfilé och ananas

Av: 

Aftonbladet

Godare

Sommar, sol och grillhäng.

Här bjuder kockparet Mattias Larsson och Cecilia H Larsson på en enkel och supergod middag.

– Det här är nog den snabbaste rätten man kan göra på grillen, säger Mattias och visar hur köttet blir perfekt.

Cecilia grillar en ljuvlig efterrätt med ananas, sockerkaka och kokosskum.

Quesadilla

Antal: 4 portioner Tid: 10 min

Ingredienser:

  • 4 tortillabröd
  • riven valfri ost
  • lite hackad chili efter smak
  • olivolja

Gör så här:

  1. Ta två bröd och riv rejält med ost över.
  2. Strö lite chili över osten och lägg de resterande bröden ovanpå.
  3. Stek bröden frasiga i olja på medelhög temperatur, ett par minuter på varje sida. Alternativt: pensla bröden med olja och grilla ett par minuter på varje sida.
  4. Skär upp bröden och servera direkt. 

Kockparet Mattias Larsson och Cecilia H. Larsson bjuder på grillad oxfilé och vitkål med dragonmarinerade tomater och burrata.

Foto: David Back

Foto: David Back

Grillad ananas och sockerkaka med kokosskum.

Foto: David Back

Grillad oxfilé och vitkål med dragonmarinerade tomater och burrata

Antal: 4 portioner Tid: 35 min

Ingredienser:

  • 4 bitar putsad oxfilé à 170 g
  • 200 g färsk vitkål, alternativt spetskål
  • 2 burrata à ca 125 g
  • salt, svartpeppar och olivolja
  • 400 g blandade tomater
  • salt, strösocker och finhackad dragon

Gör så här:

  1. Salta och peppra oxfilén och ringla över lite olivolja. Grilla köttet runt om på hög temperatur, på direkt värme cirka 5 minuter, tills du har en fin brynt yta.
  2. Fortsätt att grilla oxfilén på lägre temperatur, på indirekt värme i ytterligare cirka 5 minuter tills kärntemperaturen är ca 50 grader. Låt köttet vila på en skärbräda i cirka 5 minuter, till ca 55 grader.
  3. Dra loss bladen från vitkålen och dela dem i lite större bitar.
  4. Blanda kålen med olja och salt. Grilla på hög temperatur på direkt värme ca 5 minuter tills kålen har fått en fin brynt färg.
  5. Dela tomaterna i önskad storlek och marinera dem i en nypa salt, socker och dragon.
  6. Dela burratan på mitten.
  7. Lägg tomaterna och vitkålen på fyra tallrikar och toppa med burratan och oxfilén.

Grillad ananas och sockerkaka med kokosskum

Antal: 4 portioner Tid: 15 min

Ingredienser:

  • 1 ananas
  • ½  sockerkaka
  • kokosskum
  • 1 lime
  • mynta

Gör så här:

  • Grilla ananasen så den får lite färg. Skär skivor av sockerkakan och grilla dem frasiga.

Kokosskum

Ingredienser:

  • 100 g äggvita
  • 145 g socker
  • 200 g kokosgrädde
  • 15 g pressad lime

Gör så här:

  • Vispa samman samtliga ingredienser för hand eller i en sifon.

Montering:

  • Lägg sockerkaka och ananas på en tallrik och portionera ut skummet över sockerkakan och ananasen.
Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Middagstips för bästa dejten – garanterat gott

ÄMNEN I ARTIKELN

Godare

Recept

Mattias Larsson – kock

Cecilia H Larsson – bakbloggare

MER OM GODARE

Härliga sommarsmaker

Här är kockens bästa grillknep – så lyckas du

Sommarsallad till picknick och grillat

40 min

Familjär matglädje med Ayla Canpunar i ny matlagningsserie