Fläskfilé med äpple och rosmarin
Foto: Thinkstock
Fläskfilé med äpple och rosmarin

Fläskfilé med äpple och rosmarin

3,5 (78 röster)

Fläskfilé med äpple och rosmarin är en klassisk smakkombination. Sötman från äpplena matchar fläskfiléns sälta på ett väldigt fint sätt. Fläskytterfilé fungerar lika bra som fläskfilé till det här receptet. Servera gärna med blomkålsmos eller potatismos.

Fläskfilé med äpple och rosmarin

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 500 g fläskfilé
  • 1 msk smör, att steka i
  • olja, en skvätt att steka i
  • 0.5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar, mald
  • 1 msk smör
  • rödlök
  • 4 äpplen, små av en fast sort
  • 0.5 kruka färsk rosmarin
  • 1 msk honung, flytande

Gör så här

Av: Nina Kindbro

Goda viner till receptet

Monica Åhlund, VD och sommelier, Vinguiden:

  • Matens karaktär: Sött, salt, örter

  • RÖTT VIN:  I rätten hittar vi en hel del sötma, örtiga gröna toner från rosmarin och sälta. Vi vill då ha ett vin med avvägd kryddighet och med en bra fruktighet som matchar sötman i rätten så att inte vinet upplevs som surt. Jag rekommenderar ett vin från Frankrike gjort på druvorna Grenache och Syrah.

  • Paul Jaboulet Parallèle 45. Art nr 22800. Frisk vin med matvänlig syra. Inslag av körsbär, liten animalisk klang, torr med inslag  av kryddor, enbär, mineral ton i avslut.

  • VITT VIN: Då rätten innehåller en del sötma från honung och äpplen vill vi hitta ett vin med samma toner och som har en måttlig syra då vinets syra annars kommer att upplevas som kraftig. Jag föreslår ett amerikanskt vin från Kalifornien gjort på druvan Viognier.

  • McManis Viognier, 2018. Art nr 6290. Fyllig, tydligt inslag av mogen aprikos, honung, blommor, aningen parfymerad, mycket druvtypisk i sin karaktär.

LÄS VIDARE