Paolo delar med sig av sina bästa risottotips.
Foto: Paolo Roberto, Björn Lindahl
Paolo delar med sig av sina bästa risottotips.

Paolo Roberto tipsar: Så lyckas du med risotton

3,4 (43 röster)

Krämig, läcker och helt underbar. Risott är ren kärlek till den goda italienska maten och den ultimata allt-i-ett-rätten. Här får du steg för steg tips som gör din risotto helt perfekt.

Hacka löken. Gör buljong på tärning eller fond, i den mängd och typ som receptet anger, till exempel höns-, grönsaks-, svamp-, kött- eller fiskbuljong.
Foto: Björn Lindahl
Hacka löken. Gör buljong på tärning eller fond, i den mängd och typ som receptet anger, till exempel höns-, grönsaks-, svamp-, kött- eller fiskbuljong.
Foto: Björn Lindahl
Värm upp oljan i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg.
Foto: Björn Lindahl
Rör ner riset i kastrullen och fräs det i ett par minuter så allt blandas väl. Tillsätt vinet och koka under ständig omröring tills det ångat bort.
Foto: Björn Lindahl
Häll i hälften av buljongen och låt riset sjuda långsamt utan lock i cirka 18–20 minuter. Rör om och späd riset kontinuerligt med buljong, lite i taget, under hela koktiden. Risotton ska bli krämig och lite lös men ha tuggmotstånd kvar.
Foto: Björn Lindahl
Blanda ner smör och parmesan i risotton. Och smaka av med salt och peppar. Servera den härligt krämiga risotton med lite extra riven parmesanost på toppen.

Grundrecept risotto

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 3 dl arborioris, eller avorioris
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l buljong
  • 2 msk smör
  • 2 dl parmesanost, färskriven
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Av: Nina Kindbro

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK