Spagetti med köttfärssås – utan kött

3,2 (41 röster)

Recept

Köttfärssås är Sveriges populäraste maträtt.

– Jag tror det handlar om att rätten går att variera och den är också väldigt lätt att göra veganskt. Men det finns några tricks för att göra den riktigt, riktigt bra, säger Jävligt gott-bloggaren Gustav Johansson.

I det här avsnittet av ”Vegansk husmanskost” från tv-kanalen Godare visar Gustav hur du gör en perfekt växtbaserad ”Pasta bolognese” – häng med!

”Det finns inget “rätt” sätt att laga köttfärssås om du frågar mig. Det är det som gör den så bra, den är förlåtande, trygg och blir nästan alltid god. Och den är dessutom en av de absolut enklaste rätterna att veganisera utan att kompromissa med varken smak eller textur. Så här gör jag min, eller i alla fall ungefär så här. Den blir alltid lite olika beroende på vad jag har hemma. 

Hacka ner vilka grönsaker du vill i soufritton, grönsakshacket som du fräser i början. Alla rotsaker och hårdare grönsaker funkar fint, både råa och tidigare tillagade. Det är bara du som bestämmer. Rödbeta är fantastiskt, så även paprika, blomkål, svamp, aubergine och zucchini.

Ju finare bitar desto större chans att barnen också äter upp grönsakerna istället för att peta bort dem.”

Spagetti med vegofärssås

  • Ingredienser

  • 300 g vegofärs kfp
  • 1 lök, gul, stor
  • 1 morot, stor
  • 2 bladselleristjälkar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 6 soltorkade tomater, + 1-2 msk olja från burken
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk timjan
  • 1 msk oregano
  • 4 lagerblad
  • rött vin, gott
  • 1 burk hela inlagda tomater
  • 1 msk ljus japansk soja
  • 1.5 ml grönsaksfond, gärna lökfond
  • 2 msk ketchup, eller socker efter smak
  • 2 dl vatten, eller mer
  • 1 tsk vitvinsvinäger, kan uteslutas
  • salt och svartpeppar
  • 0.5 kruka färsk basilika
  • olivolja, till stekning och avsmakning
  • Till servering

  • 500 g spaghetti
  • 1 dl cashewnötsparmesan
  • 0.5 kruka färsk basilika
  • Cashewnötsparmesan

  • 200 g cashewnötter, naturella
  • 1 dl näringsjäst
  • 1 tsk salt

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Vegansk husmanskost

Bonnier Fakta

Vegansk husmanskost

219,00 kr

Tillfälligt slut

Till shoppen
Spagetti med köttfärssås – utan kött

LÄS VIDARE

Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Gustav Johansson – matkreatör

Husmanskost

Klimatsmart mat

Vegansk mat

MER OM GODARE

Husmanskost för dig som är trött på kött

Vad blir det till middag?

Chatta med Gustav ”Jävligt gott” Johansson

Vegansk majonnäs

Matiga mackor till middag

Vegansk biff stroganoff blir mustig god med vegokött

Biffar, löksås och potatis – på nytt sätt

Vegansk brunch med ”ägg och bacon”

1 h 15 min

Veganska goda pannkakor med fluffig vispgrädde

Vegansk smörgåstårta

Kyckling, ris och curry – utan kyckling

1 h

Nya krogen med ”jävligt god vegomat”

Veganskt mat – direkt på grillen

Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis

Colakokt carnitas

1 h 20 min

Gustav utmanar köttätarna – med hamburgare: ”Bättre än de med kött”

Pasta Carbonara – det veganska receptet

50 min

Veganska köttbullar med gräddig sås

Så odlar du persilja

Viltgryta med potatismos och lingon

Kokböcker: Här är årets tips på bokrean

Så fixar du det vegetariska julbordet

Vegansk Husmanskost: Pannbiff med lök

Vegansk tunnbrödsrulle med kimchi

45 min