Publicerad:
Uppdaterad:

Läckra recept på snabb, god och billig vardagsmat

Av: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:
Jenny Warsén
Foto: Ulrika Pousette
Jenny Warsén

– Det ska vara gott, gå snabbt att laga och inte kosta alltför mycket, säger Jenny Warsén. Nu har har hon samlat recept till en kokbok som passar perfekt när semestrarna börja ta slut och vardagen är tillbaka.

Du har skrivit en hel kokbok med enkla, snabba och goda recept, vad härligt! Vem eller vilka riktar sig boken till?

– Boken riktar sig främst till barnfamiljen, men även till studenten och pensionären. Recepten är utformade för att gå snabbt att laga och inte kosta för mycket.

Många av oss fastnar i max åtta-tio olika rätter till vardags som egentligen är ganska tråkiga. Varför blir det så tror du?

– Ofta fastnar man i sina "gamla recept" för att man inte planerar. Jag skulle rekommendera alla att börja göra en veckomatsedel som man knåpar ihop hela familjen tillsammans. Både för att variera sig, men också för att få barnen mer intresserade av vad man lagar och serverar.

Du tipsar om att dubbla recepten för att spara tid eller att göra matlådor. Vilka rätter passar bäst för det, det är ju inte allt som smakar gott efter ny uppvärmning.

– Pastasåser är perfekt att frysa in. Allt du behöver göra är att koka pastan och värma upp såsen. En sådan middag har du klar på en kvart.

Många försöker äta mer klimatsmart, har du några knep att tipsa om?

– Jag är uppvuxen med att man inte slänger mat, så vi har alltid tagit tillvara på resterna hemma. Av rester från tacokvällen blir det en fin fin tacogratäng dagen efter eller kanske en tacopizza. Att ta tillvara på maten är både billigt och klimatsmart.

Hur klimatsmart äter du själv?

– Jag tycker att det är självklart att ta tillvara på de primörer som finns för tillfället. Vi har ett par dagar i veckan när vi bara äter grönt- och det är ingen uppoffring. Det finns massor av goda nyttiga rätter.

Laddar ...

Mustig köttfärsgryta

Här åker allt ner i samma gryta och blir härligt mustigt och gott.

Foto: Ulrika Pousette
Köttfärsgryta

Kycklingbiffar

Frasiga på utsidan och saftiga på insidan. Kylingfärs är perfekt till de här goda biffarna.

Foto: Ulrika Pousette
Kycklingbiffar med potatismos.

Laxgryta

Röd pesto sätter både färg och smak på den här goda grytan med lax och kräftstjärtar.

Foto: Ulrika Pousette
Laxgryta med pasta

Tacogratäng

Har du rester kvar från tacomiddagen är de perfekt att använda till den är smaskiga gratängen.

Foto: Ulrika Pousette
Tacogratäng

10-minuters tårta

Vem vill inte kunna bjuda på tårta utan någon större insats. Hallon, maräng och choklad, det kan inte gå fel.

Foto: Ulrika Pousette
10-minuters tårta med marängbottnar.
Foto: Ulrika Pousette
Jenny Warsén med nya kokboken.

Jenny Warsén med sin nya kokbok Snabbt, gott och billigt, Bonnier fakta.

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

MER OM MAT & DRYCK