Skolan som har årets klimatkök

Skapaskolan i Huddinge utnämnt av White Guide Junior

Publisert:
– Vi gör väldigt medvetna val och kollar ut vad som är mest hållbart, säger kökschefen Daniél Kallonas som serverar skolmat till 400 barn om dagen.

Hur smakar dovhjort från skogarna på Södertörn, köttbullar av hönskött som annars skulle brännas och hemgjord falafel på svenska gula ärtor?

Det vet barnen på nyligen prisade Skapaskolan i Huddinge.

Här bojkottar kökschefen nötkött av klimatskäl och öppnar dörrar för barnen smakmässigt.

När White Guide Junior avgjordes den 17 september blev Skapaskolan utnämnt till årets Klimatkök.

– Vi gör väldigt medvetna val och kollar ut vad som är mest hållbart. Ingen kan vara stoltare än jag över priset, säger kökschefen Daniél Kallonas som serverar skolmat till 400 barn om dagen.

Skolan grundades för fem år sedan och i januari i år flyttades skolan till nya lokaler på Midsommarvägen och sedan dess har maten som serveras också skiftat.

– De hade ju inget skolkök förut utan tog bara catering med mest kött, säger Daniél Kallonas som började i köket samtidigt som skolan bytte adress.

Röda nötköttet är bannlyst

I dag lagas all mat på plats i skolan. Det röda nötköttet är bannlyst och det mesta är ekologiskt och dessutom ofta närodlat och ibland skjutet på Södertörn.

– Om jag har rådjursstek på menyn så steker jag den på bordet och så gör jag klart den i ugnen men jag skär inte upp allt på en gång, blir det över så kan jag göra någonting annat av det. 

Beroende på hur mycket barnen slevar i sig så blir resterna till en lyxig viltgryta eller en vilt-pytt i panna på rådjur en annan dag.

– När man jobbar på det här sättet så jobbar man både hållbart och ekonomiskt, säger Daniél Kallonas.

En dag i veckan är det kött, en annan dag blir det fisk till lunch och så är det vegetariskt/veganskt tre av lunchdagarna, dessutom finns möjligheten att äta vegetariska alla dagar i veckan för den som vill.

  • Blir det mycket matsvinn?

– Nej, vi lagar mat under hela lunchen. Om vi till exempel lagar stekt fisk så spelar det ingen roll om du kommer först eller om du kommer 12.10. Alla får lika nystekt fisk och produktionen pågår under hela lunchen. Blir det någonting över så kan vi göra någonting annat av det. 

”Annorlunda mat – på ett bra sätt”

Martin Hedin och Max Rodriguez går båda i årskurs nio på skolan. 

  • Vad tycker ni om skolmaten?

– Jag tycker att den är bra, det är mycket variation.

  • Vilken är favoriträtten? 

– Det var en thailändsk fisksoppa en gång som var riktigt god, säger Martin Hedin.

Max Rodriguez håller med om att skolmaten är bra.

– Jag gick på en annan skola förut och där var kvalitén på maten inte alls bra. Den här maten är annorlunda jämfört med på andra skolor – på ett bra sätt, säger han.

Men ingen av dem känner särskilt starkt för klimatet.

– Nja, jag oroar mig inte särskilt. Eller alltså det är ju en viktig fråga och så och det är så klart många som har starka åsikter. Men jag är ingen Greta. Jag cyklar till skolan och åker sällan bil, men det är inte den viktigaste frågan just nu.

  • Vad är den viktigaste frågan då?

– Det är att få bra betyg, vara aktiv och ha roligt, säger Martin Hedin.

Max håller med.

– Och att hitta ett bra gymnasium.

I köket på skolköket strömmar Red hot chili peppers Californication. 

Daniél Kallonas skopar hönsköttbullar med glasskopa i hundratal, kanske tusental. I matsalen hämtar barn efter barn mat från kantinerna. Bland annat serveras isterband, italienska köttbullar, zucchinibiffar och linscurrygryta i dag. På en svart tavla vid det ekologiska knäckebrödet kan man se klimatpåverkan i siffror. En ny klass är på gång. De stormar ner för trapporna, hungriga. Tar girigt för sig av den goda maten.

Daniél Kallonas går in i köket och skopar fler hönsköttbullar.

Martin Hedin och Max Rodriguez går båda i årskurs nio på skolan. De gillar den nya skolmaten. – Den är bra,  det är mycket variation.

Här är exempel på elevernas veckomeny

  • Måndag: Broccolibiffar med basilikayoghurt, gulbetor och ekologiskt matvete.
  • Tisdag: Fiskgratäng med dill och sparris, ekopotatis och brysselkål.
  • Onsdag: Limpa på viltkött med rostade rotsaker och lingon och gräddsky
  • Torsdag: Solgul majssoppa med nybakad dinkellimpa och rödbetsröra
  • Fredag: Klimatsmart bolognese med ekologisk spaghetti, lökyoghurt och tomatsallad.
Skolan som har årets klimatkök
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?