Bäst före – och gott efter?
Panelen testar: Så gott smakar maten efter ”bäst-före-datum”
Uppdaterad:
Matsmarta onsdag: Bäst före
De allra flesta matvaror går utmärkt att äta efter bäst före-datum.
Men är det någon skillnad i smak? Vi lät en panel testa allt från mjölk som gått ut samma dag till mycket, mycket gammalt råris.
Vi har ju hamrat in budskapet ett tag nu. Bäst före-datumet är inte en absolut gräns. De allra flesta livsmedel går utan problem att stoppa i sig även efter att det datumet passerat. Och det är dumt både för klimatet och egna plånboken att slänga fullt ätbar mat.
Syns inget mögel-ludd eller mystiska prickar, doftar och smakar det okej – ät det!
Sista förbrukningsdag är däremot en absolut linje som inte ska passeras. Släng sådana matvaror – skaldjur, köttfärs med mera – som gått över tiden.
Men är matvarorna goda även efter bäst före-datum? Är det över huvud taget någon skillnad? Eller är de kanske bara ännu smaskigare på ålderns höst?
Vi lät en dödsföraktande kvintett ta reda på det.
De fick dels smaka en nyinköpt och pinfärsk version av råvaran, dels en – eller i vissa fall två versioner – som passerat bäst före datum med liten eller stor marginal.
(Det kändes tryggt att både en läkare och en undersköterska ingick i församlingen.)
Testarna provade blint och fick gissa vilken version som var äldst. Det vållade sällan något problem.
Vilken som var mumsigast var inte lika självklart men oftast hängde färskhet och god smak ihop. Det allra mesta var dock fullt ätbart, pastan till och med tre och ett halvt år efter att bäst före-datumet passerat.
Vi köpte matvarorna med ett par eller några veckors mellanrum. De mycket gamla torrvarorna och såserna kommer från utgrävningar i testarrangörens skafferi.
Alla testarna mådde vid denna upplagas pressläggning alldeles utmärkt.
Följande buffé bullades upp tisdagen 19 november 2019:
Arla ekologisk mellanmjölk
Bäst före-datum:
20 oktober 2019
19 november 2019
23 november 2019
Kommentar: Testarna är måttligt entusiastiska inför tanken på att smaka gammal mjölk och vädrar misstänksamt över plastmuggarna. De har inte några som helst problem med att hitta mjölken som gick ut för nästan en månad sedan även om den ser okej ut. Det blir minimala klunkar och kommentarer som ”odrickbart” och ”ostigt”. En testare tycker dock att gammelmjölken fortfarande kan funka i kaffe. Alla prickar också lätt in mjölken som passerat bäst före samma dag. Den är drickbar men smakar – trots att förpackningen varit oöppnad – kartong och kylskåp. Den nyinköpta mjölken klarar sig helt utan anmärkning.
Arla normalsaltat smör ekologiskt
Bäst före-datum:
22 maj 2019
31 december 2019
Kommentar: En testare tycker inte att det är någon större skillnad men de andra gillar inte smöret som passerade sitt bäst före i våras. Det smakar unket, kylskåp och/eller messmör och har inte det nyinköpta smörets goda gräddighet.
Arla More yoghurtkvarg vanilj
Bäst före-datum:
18 november 2019
2 december 2019
Kommentar: Det är tydlig skillnad trots att bäst före-datum på den ”gamla” yoghurten bara ligger en dag bakåt i tiden. Tre testare tippar helt riktigt att den med svagast vaniljsmak är äldst. Två håller i stället på den andra yoghurten eftersom den var syrligare. ”Borde inte mjölksyrebakterierna hinna utvecklas mer över tid?” Båda går att äta men alla föredrar den färskaste.
Oatly havremjölk original
Bäst före-datum:
2 november 2019
23 december 2019
Kommentar: Lång hållbarhet på havremjölken trots att det är kylvara. Alla testarna hittar vilken som har passerat bäst före med över två veckor men är oense om huruvida den fortfarande går att dricka. ”Den är okej, bara lite vattnigare och svagare i smaken.” ”Nej, den är sur, inte alls lika gräddig och du känner inte alls den nötiga havresmaken.”
Pågens Lingongrova
Bäst före-datum:
21 oktober 2019
26 november 2019
Kommentar: Okulär besiktning räcker för att hela panelen ska kunna peka ut det drygt en månad äldre brödet. Det är märkligt nog inte alls fläckat av mögel men skivorna korvar sig och verkar ha krympt. Lika konstigt är att gammelbrödet känns fuktigare och kladdigare än det yngre. ”Men det har tappat nästan all smak.”
Pågens kanelgifflar
Bäst före-datum:
21 oktober 2019
2 december 2019
Kommentar: ”Det luktar som insidan av en gammal skridsko”, tycker en testare och släpper med avsmak sin utgångna bulle. Gifflarna som blev passé för fyra veckor sedan är också betydligt torrare än de färska och testarna sorterar lätt ut vad som är vad. Ett par av dem håller inte med om skridskon och tycker att även oktoberbrödet funkar som fika. ”Bara att värma i ugnen, det blir jättegott.”
Barilla risonipasta
Bäst före-datum:
1 maj 2016
1 april 2022
Kommentar: Knepigt, tre av provarna känner en aning kartongsmak av den tre och ett halvt år gamla pastan och gissar rätt. De andra två känner knappt någon skillnad alls. Den äldre pastan känns också aningen fastare i konsistensen – men bara en aning. En av de tre som kände bismak av kartong är tveksam till att äta väldigt gammal pasta. De andra fnyser åt denna äckelmagade petighet och rekommenderar ketchup för att maskera bismaken.
Frebaco råris
Bäst före-datum:
14 oktober 2015
20 oktober 2020
Kommentar: Testets näst äldsta produkt, råriset som passerat bäst före-datum med drygt fyra år, har inte åldrats med behag. Alla fem testarna grinar illa och dammar av liknelser som ”spånskiva”, ”träflis”, ”besk plywood” och ”klistrad kartong”.
Cheese doodles original ostbågar
Bäst före-datum:
11 november 2019
4 maj 2020
Kommentar: Testpatrullen rätt less på gammalt käk vid det här laget så vi kastar in ostbågarna för att muntra upp. Funkar fint. Fem glatt mumsande provare gissar också rätt på vilka av snacksen som är äldst men är inte alls eniga om huruvida det är de utgångna lite krispigare eller de färska med mer smak som är godast. Av någon anledning är de gamla också rakare än de färska. Detta mysterium triggar både en långrandig diskussion i panelen och krav på mer ostbågar.
Ica I love eco micropopcorn
Bäst före-datum:
April 2015
2 oktober 2020
Kommentar: Här blev det inget snacks om vare sig ålder eller smak. Efter tre minuter på full effekt blir de färska popcornen helt perfekta medan tre fjärdedelar de fyra år gamla blir brända. De stinker dessutom härsket redan i mikron. Testarna nöjer sig med att titta på dem medan de proppar i sig de färska.
Garant ekologiska ägg
Bäst före-datum:
23 oktober 2019
10 november 2019
27 november 2019
Kommentar: Före provsmakningen testar vi äggens ålder genom att lägga ett ur varje kartong i ett glas vatten. Eftersom det långsamt sipprar in luft genom det porösa äggskalet flyter gamla ägg medan färska sjunker. I teorin, alltså. Här sjunker alla tre äggen som stenar trots att det skiljer en månad i ålder mellan det färskaste och det äldsta. Sedan när äggen serveras kokta har panelen också svårt att lista ut vilka som är äldst respektive yngst och sprider sin röster. En tycker att de färskaste smakar mer äggigt, en annan att 10 november-ägget doftar minst svavel. Den enda tydliga skillnaden är att de äldsta äggen blir något mer hårdkokta än de andra. Helt klart verkar i alla fall ägg hålla sig fräscha långt efter bäst före-datum.
Sweet Baby Rays BBQ-sås
Bäst före-datum:
5 januari 2018
18 mars 2021
Kommentar: Den äldre såsflaskan har inte behandlats med kärlek utan har fått stå öppnad utanför kylskåpet långa perioder under sitt liv på övertid. Det noterar också fyra av fem testare och dömer ut den. ”Den är ju mycket mörkare och så smakar den liksom gammal ketchup och kartong.” Testare nummer fem säger sig inte känna någon större skillnad i smak. (Utmattning?)
Heinz Tomato ketchup ekologisk
Bäst före-datum:
1 oktober 2018
19 mars 2021
Kommentar: Gammal ketchup, var det ja. Och alla fem provsmakarna hittar lätt vilken som är daterad och vilken som är färsk. ”Den gamla har en bränd, liksom hopkokt smak, inte alls något av den här friska, goda tomatsmaken.”
Sevan humus med soltorkade tomater
Bäst före-datum:
24 oktober 2019
23 december 2019
Kommentar: Alla fem prickar efter visst funderande rätt på vilken humus som är äldst. Den har fallit ihop något i burken och är torrare i konsistensen. En stör sig på ett syrligt inslag i smaken som hen tycker är obehagligt. De andra anser att båda kikärtsrörorna är fullt ätbara och att den äldre är aningen kryddigare.
Falbygdens taleggio
Bäst före-datum:
22 oktober 2019
25 november 2019
Kommentar: Den äldre osten har börjat mögla på skalet och vi skär bort det med god marginal. Sedan gissar hela juryn fel och tycker dessutom att osten med bäst före-datum för fyra veckor sedan är betydligt godare än den färska.
Verkar det okej så är det okej – men se upp för mögel
Om du är frisk och inte tillhör någon riskgrupp, exempelvis är gravid eller har nedsatt immunförsvar, kan du äta allt som ser okej ut och som doftar och smakar som det ska, även om bäst före-datum har passerat.
Men skilj på bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Efter bäst före-datum kan du lita på din egen bedömning. Men känsliga livsmedel som kyckling, köttfärs och färsk fisk är i stället märkta med sista förbrukningsdag. Efter den dagen ska du slänga livsmedlet även om det verkar okej. Du kan bli sjuk av att äta det.
På hårdost, sylt, mos och äpplen kan du ta bort mögel med 2 cm marginal. I andra livsmedel som bröd, saft och mjuka ostar kan de gifter mögelsvamparna producerar sprida sig lättare så där är det bara att slänga. Är du det minsta osäker – släng.
(Källa: Christina Lantz, mikrobiolog, Livsmedelsverket.)
Du slänger 45 kg mat om året
I snitt slänger varje svensk varje år cirka 19 kg ätbar mat i soporna och häller 26 kg mat och dryck i slasken. Tillsammans 45 kg.
För vissa matvaror blir halva produktionen svinn.
Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000–6 000 kr per år genom att minska sitt svinn.
Produktionen av den mat som slängs varje år orsakar cirka 3 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.
(Källa: Naturvårdsverket, Livsmedelsverket.)
Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Kan man äta nio år gammal saltgurka?
Så länge håller äggen: ”Bäst före-datumet är helt fel”
Martin Moses guide till den perfekta pluggen
Så minskar du matsvinnet
Här är svenskarnas mest ”svinndumma” varor
Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”
7 smarta tips: Så kan du rädda småresterna
Prisas för lag mot matsvinn – nu vill han få med hela EU
Experten: Så länge håller maten
Potatistortilla med picklad svamp, grillad gräddfil och kronärtskocka
2 h
Kan man äta choklad som blivit vit?
Mattrenden alla pratar om: Rester!
Matprofilernas bästa anti-svinn-tips
Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar
Så lagar du mat av det du har hemma nu
”Svenskt vin kan bli en miljardindustri”
Apparna som hjälper dig göra smartare val
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Grillmästarens bästa tips inför grillsäsongen
Släng inte ätbar mat. Punkt slut.
Här är matsmarta recept till julbordet
Kryddbakad torsk i syrlig dillsås
1 h
Vegansk sill med lök och lingon
25 min
Saltbakad morot med hovmästarsås
1 h
Bäst före-datum och sista förbrukningsdag – här är skillnaden
Kan man äta nio år gammal saltgurka?
Så länge håller äggen: ”Bäst före-datumet är helt fel”
Martin Moses guide till den perfekta pluggen
Så minskar du matsvinnet
Här är svenskarnas mest ”svinndumma” varor
Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”
7 smarta tips: Så kan du rädda småresterna
Prisas för lag mot matsvinn – nu vill han få med hela EU
Experten: Så länge håller maten
Potatistortilla med picklad svamp, grillad gräddfil och kronärtskocka
2 h
Kan man äta choklad som blivit vit?
Mattrenden alla pratar om: Rester!
Matprofilernas bästa anti-svinn-tips
Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar
Så lagar du mat av det du har hemma nu
”Svenskt vin kan bli en miljardindustri”
Apparna som hjälper dig göra smartare val
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Grillmästarens bästa tips inför grillsäsongen
Släng inte ätbar mat. Punkt slut.
Här är matsmarta recept till julbordet
Kryddbakad torsk i syrlig dillsås
1 h
Vegansk sill med lök och lingon
25 min
Saltbakad morot med hovmästarsås
1 h