Champagneglas: Så väljer du rätt

Uppdaterad 2022-05-12 | Publicerad 2021-09-24

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Smaken är som bekant som baken – samma mousserande dryck kan smaka väldigt olika beroende på vilket glas du använder.

– Det viktigaste är att prova sig fram, säger Fredrik Schelin, champagneexpert och vinskribent, som här tipsar om bästa champagneglasen.

Kan man verkligen älska en dryck? Ja, i alla fall om vi ska tro vinskribenten och champagnekännaren Fredrik Schelin, som föll pladask redan som 18-åring. Han blev förälskad i champagne och gjorde då sin första av många resor till distriktet med samma namn. Sedan dess har han åkt runt hela jorden för att upptäcka den mousserande världen. Idag är han vinskribent, författare och driver Sveriges största vinprovningsklubb. Efter prisbelönta succéboken ”Champagne – 49 miljoner bubblor i en flaska” har han skrivit uppföljaren ”Champagne och andra bubblor”. I boken går han igenom olika vindistrikt, samt tipsar om drycker, recept och tekniker för att bli en riktig bubbelexpert. För visste du till exempel att det bara är äkta champagne som får kallas just det?

– Champagne ligger nordost om Paris, där de har liknande väder och klimat som i Stockholm. Andra bubblande drycker, som till exempel Prosecco, är ett distrikt som ligger i Italien, granne med distriktet där man producerar Amarone, och Cava produceras i Spanien där de har mycket sol och helt andra förutsättningar. Det gör att olika mousserande viner skiljer sig från varandra, både när det kommer till tillverkning och smak. I Champagne lagras alla viner som inte är årgångsdeklarerade minst 15 månader, med ett gediget arbete som ligger bakom, vilket gör att det blir en lite mer exklusiv dryck, berättar Fredrik.

Fredrik Schelin tipsar om champagneglas.

Fredrik tipsar om att välja glas som liknar traditionella vinglas, med lite bredare kupa och smalare öppning, så att doften koncentreras.

– Precis som alla andra viner så behöver champagne luftas och det kan du inte göra med ett alldeles för smalt glas. Prova att servera bubblet i olika sorters glas och se om ni märker någon skillnad. Matcha med mat och se hur smakerna förändras.

Här är några av Fredriks bästa tips på champagneglas

Riedel Veritas Champagneglas

Långsmal form som passar perfekt för champagne. Spetsigt nertill för att generera en vacker ström av bubblor, vidare på mitten för att ta fram aromerna och längst upp en något mindre öppning. Man kan se hur bubblorna frigörs i glaset i en tunn ”pelare”, vilket bidrar till att förlänga champagnens ”liv” i glaset.
Köp dem hos Royal design – läs mer och beställ här!

Riedel Veritas Pinot Noir Glas

Kanske inte ett glas som de flesta förknippar med champagne, men den breda formen passar perfekt för att avnjuta en fin bubbelflaska. Kupan är vid nertill och relativt smal upptill vilket gör att den härliga syran och frukten lyfts fram i både doft och smak. Passar därmed både till bubbel och till exempel Pinot Noir, som namnet antyder. Köp dem här!

Riedel Veritas Chardonnay Glas

Ett glas med lägre vinkupa och vid öppning, som ger maximalt med smak och doftaromer för både champagne och chardonnay. Snygga glas i hög kvalitet som passar till flera sorters druvor. Läs mer och beställ dem här!

Riedel Vinum Champagne Cuvée Prestige 4-pack

Champagneglas i en elegant, långsmal modell, perfekt till champagne och andra mousserande viner. Kupan är spetsig nertill, vilket gör att det bildas en ström av bubblor inuti glaset som nästan liknar en pelare. Öppningen styr även drycken till tungans främre del, vilket gör att upplevelsen av sötma blir större. Läs mer och beställ glasen här!

Extra-tips: Två klassiker

De smala, avlånga champagneglasen passar dig som vill göra en vacker dukning – eller enligt traditionen – få plats med många glas på samma bricka. Klicka hem Celebration Champagneglas hos Cervera här.

Champagneskålen

För dig som letar den klassiska champagnekänslan är dessa stilrena glas från Orrefors helt perfekta. Vackra glas som även passar utmärkt för att servera efterrätt. Läs mer och köp dem hos Royal design.

Bubblor perfekt till mat

Men vilken som är den godaste champagnen kan Fredrik inte svara på.

– Vem är din favorit i din familj? Det är omöjligt att välja en, det beror helt på humör, tillfälle och vad jag ska äta till.

För ja, champagne och andra bubblor passar faktiskt utmärkt till mat.

– Många väljer att servera bubbel som fördrink, eller till förrätten, men faktum är att champagne också funkar helt perfekt till varmrätten. Mousserande vin har lagrats länge för att få en fyllig smak med hög syra, vilket blir ett bra komplement till rätter med mycket fett och salt. Champagne till julbord är till exempel en riktig höjdare!

Han påpekar också att glaset spelar stor roll för att få ut så mycket som möjligt av en fin champagne.

– Vindistriktet Champagne tog själva fram den klassiska runda champagne-coupen som många känner igen och enligt skrönan var det från början en avgjutning av Marie Antoinettes byst. Det är ett vackert glas, men smakmässigt är det lite som att dricka ur en skål. Smakerna försvinner och du känner inga härliga dofter. Samma sak med de smala, avlånga champagneglasen som många har hemma. Syftet med dessa glas var att få plats med många på en och samma bricka när man serverade champagne på stora tillställningar. Fint – men smakmässigt är glasen för smala och höga för att du ska uppleva dryckens fulla potential.

Lär dig allt om bubbel

Rätt glas är viktigt, samtidigt som Fredrik gärna vill tvätta bort snobbstämpeln kring champagne. Han vill visa att extraordinära bubblor finns i alla prisklasser och är något som vi alla har rätt att njuta av, oavsett hur du gör det.

– Att dricka bubbel är en upplevelse, så om du har några andra fina glas som du tycker om att dricka ur så ska du givetvis använda dem.

Bubbel är till för alla?

– Ja, absolut! Jag gillar inte pekpinnar och ”rätt och fel”. Det ska inte kännas snobbigt eller främmande att dricka champagne. Alla kan lära sig och alla kan hitta en dryck som de gillar. I min nya bok åker vi till Champagne och besöker olika odlare, och reser sedan vidare till Italien, Spanien, Storbritannien och Sverige för att utforska olika vindistrikt. Du får lära dig hur tillverkningen går till, veta mer om biodynamisk odling, hur du matchar bubbel och mat, hur du sabrerar en flaska samt hur du blir expert på smaker och dofter. Det finns också ett helt kapitel om glas, tips på mousserande viner som finns på Systembolaget och spännande recept från olika vinmakare. Det är en feel good-bok med en mix av konkreta tips och roliga fun facts – perfekt för att ligga framme under en middag eller fest, och framförallt en bra gå bort-present!

Något sista tips?

– Investera i en bra champagnestopper. Ibland vill man lyxa till det och öppna en flaska bubbel på en tisdag, men inte dricka mer än ett glas. En bra stopper med teknik som sluter tätt gör att kolsyran stannar kvar i flaskan ända till helgen. En fin champagne kan dock vara riktigt god när den blivit lite avslagen, så jag säger det igen – prova, prova, prova dig fram och hitta vad du gillar, avslutar Fredrik.

Klicka hem din champagnestopper här.

Fredriks tre bästa bubbeltips

  1. Servera i rätt temperatur
    – Kyla stänger smak och doft och om du serverar bubblet för kallt kommer du gå miste om en hel del smak. Den perfekta temperaturen är 12 grader, så ta fram drycken ur kylskåpet en stund innan den ska hällas upp. Servera lite grann i glasen och fyll hellre på då och då, så får drycken utrymme att komma upp i rätt temperatur.
  2. Satsa på kvalitet
    – En dyrare prislapp betyder inte automatiskt att drycken är godare. Men precis som med allt annat så får du vad du betalar för. Dyrare druvor som odlats på ett dyrare växtläge och legat längre i källaren har kostat mer för tillverkaren, vilket kan göra drycken dyrare – men då får du också väldigt hög kvalitet för pengarna.
  3. Prova dig fram!
    – Vissa gillar cava, andra föredrar prosecco och några dricker bara äkta champagne. Det finns inga rätt eller fel, allt beror på vad du gillar. Anordna en bubbelprovning med några vänner och testa er fram. Vad tycker ni om? Känner ni skillnad mellan de olika druvorna? Och kom ihåg att respektera drycken genom att använda bra glas, så att ni får ut så mycket som möjligt av de goda vinerna ni valt.

Följ ämnen i artikeln