En dos aprikos

Av: 

Anna Flytström

Nyttiga recept

Redan de gamla romarna gillade den näringsrika aprikosen – så pass att de tog med sig växten hem till Europa från Armenien. Länge trodde man att plantan härstammade från just Armenien, därav det vetenskapliga namnet Prunus armeniaca. Men senare forskning visar att den troligtvis har sitt ursprung i Kina.

Aprikosen äts både färsk och torkad och dess kärnor, vilka

påminner om mandel, används bland annat för att göra likören Amaretto. Kärnorna innehåller även ämnet amygdalin som länge använts som en alternativ behandling av cancer, men enligt forskningen finns det inga vetenskapliga bevis på att det faktiskt fungerar.

Men det finns många andra lysande skäl att äta den solgula frukten – bland annat för dess rika innehåll av antioxidanter som motverkar fria radikaler och stärker immunförsvaret.

Supermaten

Superkrafter: Bra för synen.

Precis som morötter är aprikoser en bra källa till vitamin A (betakaroten) som är nödvändig för att synen ska fungera. A-vitamin är även bra för hår och hy och används för behandling av akne.

Anfaller: Förstoppning.

Aprikoser innehåller rikligt med fibrer och brukar rekommenderas för att snabbt sätta fart på en trög mage.

Hemligt vapen: Kalium.

En mineral som är viktig för hjärtat, sänker blodtrycket och enligt en ny studie kan

minska risken för hjärtinfarkt och stroke.

ANNONS

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nyttiga recept

Hälsosam mat

MER OM GODARE

Bärbonanza

Aroniabär – allt om det nyttiga bäret

Boosta energin med Upp & hoppa-juicen

Experten: Det här är maten som höjer din sexlust

Blå bär-begär!

Godaste och nyttigaste nötterna

Leilas bärsallad!

Mumsa dig snygg!

Lingon – nu mognar skogens röda guld

Skördetider – här är bären vi vill frossa i

Här är de bortglömda bären att plocka med hem

Jordgubbar – söta, saftiga och supernyttiga

Gör en sallad med trendiga grönkålen

20 min

Stjärnkockens 14 viktigaste råvaror

Hemliga hälsoboostaren

Svensk jul – med smak från när och fjärran

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Plocka svamp: Guide till allt du behöver

Glädjebeskedet: Det blir en bra jordgubbssommar

Så lyckas du koka pasta perfekt – varje gång

Tre superlattes

Så enkelt gör du din egen ingefärsshot

20 min

Bli proffsplockare – Svampexperten tipsar

Hon lagar god mat på tång och strandväxter

Safta och sylta – här är de godaste bären