Gårdsförsäljning av alkohol - kan snart bli verklighet

Uppdaterad 2018-07-31 | Publicerad 2017-08-15

Vindruvor på vingård

Allianspartierna vill låta alkoholproducenter sälja sin egna produkter.

Med hjälp av Sverigedemokraterna kan de driva igenom en motion som möjliggör gårdsförsäljning av vin och öl.

– Det är bisarrt nog inte tillåtet i Sverige, säger Lars Hjälmered, gruppledare för Moderaterna i Näringsutskottet.

Allianspartierna kan ta hjälp av Sverigedemokraterna för att vingårdar och bryggerier ska kunna sälja sina produkter direkt till konsumenterna, rapporterar Sveriges radio.

Viktigt för svenskt lantbruk

– När man besöker en vingård i Europa kan man köpa med sig några flaskor hem. Det är bisarrt nog inte tillåtet i Sverige, tycker Lars Hjälmered, gruppledare för Moderaterna i Näringsutskottet.

Enligt Hjälmered är gårdsförsäljningen ett viktigt steg för svenskt lantbruk och enskilda företagare på landsbygden.

– Det finns inga socialpolitiska eller alkoholrelaterade skäl att säga nej till detta. Ska vi komma åt fylleri och osunt drickande så är det andra åtgärder som måste vidtas, säger Lars Hjälmered.

Tillåtet i Finland

Moderaternas förslag innebär att försäljningen på gårdarna och bryggerierna skulle kunna fungera på ett liknande sätt som i Finland, där de har både alkoholmonopol och gårdsförsäljning av alkohol.

– I Finland har man löst det utan att det har blivit några problem med monopolet. Producenterna skulle vara som ett utlämningsställe, precis som det finns Ica- eller Coop-handlare som är idag, säger Lars Hjälmered.

Men socialminister Annika Strandhäll menar att argumentet om Finland är ett sätt att blanda bort korten. Den gårdsförsäljning som Allianspartierna vill ha går inte att jämföra med den i Finland. Där finns ett smalt undantag med en särskild spritsort gjord på frukt och bär som har 13 procents alkohol och som bara får säljas över den 60:e breddgraden.

– Det är ett extremt smalt undantag. 2009 ville de utvidga gårdsförsäljningen och sälja likör men fick smäll på fingrarna av EU-kommissionen och var tvungna att backa, säger Strandhäll.

”En rimlig ståndpunkt”

Allianspartierna har inte kommit fram till något definitivt beslut än och har inte enats om hur gårdsförsäljningen skulle se ut. Men Lars Hjälmered ser positivt på framtiden och menar att förslaget skulle kunna bli verklighet inom de närmaste åren om den politiska viljan finns.

– Jag tycker att det är en rimlig ståndpunkt om man är borglig politiker och hoppas att det här är något som alla Alliansens partier tycker är en bra idé, säger han.

Annika Strandhäll menar dock att det inte går att förena gårdsförsäljning med det statliga monopolet.

– När Moderaterna själva satt i regeringen utredde de det här två gånger och det landade båda gångerna i att det inte var förenligt att behålla Systembolaget och ha gårdsförsäljning. Inget har förändrats sedan dess, säger Strandhäll.

Välkomnar ny motion

Håkan Hansson, vinbonde på Hällåkra Vingård tror att en ny motion enbart skulle landa i en ny utredning, men välkomnar förslaget. Han menar att det skulle vara betydelsefullt både för svensk vinnäring men även för besöksnäringen.

– Jag upplever att svensk vinnäring börjar etablera sig både i Sverige och utomlands. Det skulle betyda mycket för oss om utlandsturister inte bara kan smaka våra viner utan även köpa med sig hem, säger Håkan Hansson.