Så tar du vara på resterna – läckra recept

Laga något gott med skinka, saffran, ägg, kål eller lax

Av: 

Nina Kindbro

Matsmarta onsdag

Julens rester åker ut och in i kylskåpet och till slut är det lätt att tröttna. Men släng inte i soporna. Här är en hel hög med smaskiga recept där du kan använda maten som blivit över.

Om du har rester av:

Pizzabullar om du behöver fylla ut buffén.
  • Pizzabullar – perfekt att laga av julskinkan. Du kan även frysa in bullarna och tina dem efter behov.
Laxpudding med dill och ansjovis.
  • Laxpudding – en klassiker att ha på middagsbordet. Mättande och gott som du fort kan förbereda och slänga i ugnen.
Saffranspannkaka, Niklas Ekstedts recept.
  • Saffranspannkaka – den här gyllengula saffranspannkakan är mångas favorit, gärna med hjortron till, tipsar kocken Niklas Ekstedt.
Fattiga riddare, hela familjens favorit.
  • Fattiga riddare är ett riktigt klassiskt mellanmål. Perfekt att slänga ihop när brödskivorna börjar bli tråkiga.
Gubbröra passar alla högtider.
Colcannon.
  • Colcannon – irländsk kål-och potatismos som gärna kan ätas som en sidorätt, men fungerar lika bra som huvudrätt. Recept ur Värmande vego av Karoline Jönsson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Tareq Taylor: Så enkelt att laga gott av julens rester

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

MER OM GODARE

Kockarnas knep för att laga smartare mat

Nio matlådor som förgyller din vardag

Så blir brödet saftigt, gott och svinnsmart

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Här har köken minskat sitt matsvinn med 27 ton

Goda sommarmaten

Fixa maten med en tunn plånbok

Så blir du en klimat-kreativ kock

Sväng ihop en värmande soppa

”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”

Lättlagade menyer för festliga middagar

Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök

Sanna Bråding: Ett lätt steg att byta ut köttet

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som kan förändra ditt liv: 7 tips

Bästa tipsen för sommarlunch och picknick

Grattis Sofia Henriksson Sveriges mästerkock 2020

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Baka bröd: Här är allt du behöver

Sportlovsmat – gott och enkelt hela veckan

Årets glassnyheter är äntligen här

Får jag inte dessert blir jag arg!

Bästa knepen för att lyckas med räkor

Fem svenska fiskar att äta i sommar

Annelie Andersson: ”Bakningen ligger i mitt DNA”

Här är maten som kan frysas