Veganska tacos – enkelt och lite lyxigare

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Tacos!

I det här avsnittet av Godare.se lagar Jävligt gott-bloggaren Gustav Johansson klassiska tacos som är liiite lyxigare och dessutom helt växtbaserade.

Missa inte hans New York-inspirerade guacamole. Kan vara världens godaste!

”Den svenska tacosen är något helt eget. Nog för att den kanske också finns i våra nordiska grannländer, men den finns verkligen inte i den här formen i tacosens hemland Mexico eller i Tex Mexens mecka Texas eller för den delen i den Mexicanska matens största koloni Los Angeles. Den är en helt egen underart född ur svenskens underliga förmåga att lätt förvanska och vattna ner främmande matkulturers kantigaste bitar och införliva dem i sitt eget lagomland. De hela köttbitarna blev färs smaksatt med en kryddpåse, salsan blev någon sorts underlig söt tomatsås med oklara grönsaksbitarna och guacamolen någon sorts oklar grön röra, också den kryddad med en påsblandning. 

Så kan vi verkligen inte ha det. Så här har jag försökt ta det bästa av den svenska tacosen och ge den lite ny ryggrad med en enkel hemmagjord kryddning, en äkta guacamole och ett par kick ass tillbehör. Hoppas ni kommer att uppskatta den!”

Tacos

Antal: 4–6 portioner Tid:

Ingredienser

Tacofärs

  • 400 g vegofärs (här fungerar faktiskt formbar vegofärs riktigt bra då den stelnar i lite oregelbundna bitar och får mycket bättre tuggmotstånd än vanlig vegofärs)

  • 2 klyftor vitlök

  • 1 gul lök

  • 1 msk rökt paprikapulver

  • 1 msk oregano

  • 1 msk spiskummin

  • ½ dl rökig och söt bbq sås

  • 2 msk tomatpuré

  • 1,5 msk ljus japansk sojasås

  • 1 dl vatten

  • Juice från ½ lime

Guacamole

  • 4 avocados perfekt mogna

  • 1 färsk jalapeño eller ca 8 skivor inlagd jalapeño

  • 1/2 silverlök, eller gul lök om detta ej finns tillgängligt

  • 1 kruka färsk koriander

  • 2 färska, mogna tomater

  • 1/2 tsk salt

Mangosalsa

  • 1 färsk mango

  • 1 röd chili

  • 1 rödlök

  • 1 klyfta vitlök

  • 1 kruka färsk koriander eller mynta

  • 1 stor färsk tomat

  • Juice från 1 lime

  • 1 msk olivolja

  • Salt efter smak

Picklad lök

  • 1 stor rödlök

  • Juice från 1 lime

Övriga tillbehör

  • 1 färsk gurka, finhackad

  • 3 färska tomater, finhackade

  • ½ isbergssalladshuvud, strimlat

  • 1 burk majs

  • 200 g padrones, stekta och saltade

  • 1 burk inlagda jalapenjos 

  • 1 påse nachochips

  • 12 mjuka vetetortillas

  • 2 dl växtbaserad creme fraiche eller matlagningsyoghurt

  • 1 kruka färsk koriander

  • 1 flaska srirachasås

Gör så här:

Tacofärs

  1. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs mjukt i lite rapsolja i en stekpanna.

  2. Vänd ner vegofärsen i pannan med löken tillsammans med alla kryddorna, tomatpurén, BBQ såsen och sojasåsen och stek tills allt blandats och det luktar gott. Om du använder formbar färs får du hacka färsen i småbitar i pannan, precis som om du stekte köttfärs.

  3. Slå i 1 dl vatten och låt vätskan koka ner och smakerna gå ihop i pannan. Smaka av med salt, peppar och ev. mer kryddor efter smak.

  4. Avsluta med att pressa över juice från den färska limen för att balansera syran.

Guacamole

  1. Finhacka koriander, lök och jalapeño och lägg i varsin skål. 

  2. Skölj och finhacka tomaterna (ca 7×7 mm storlek) och lägg också dem i en separat skål.Börja med att mortla ca hälften av koriandern, hälften av löken och typ 2/3 av jalapeñon tills att löken och jalapeñon vätskar ur och blandas till en pasta med koriandern. Om du inte har en mortel kan du istället lägga allt på en skärbräda och finhacka allt tills du får en pasta.

  3. Dela avocadon på hälften, ta ur kärnorna, skär ett rutmönster i avocadohalvorna och gröp ner bitarna i morteln. Rör om tills att alla avocadokuber är täckta av kryddpastan och är halvmosade.

  4. Lägg i resten av koriandern, löken, jalapeñon och tomaterna i morteln. Ha tomaterna högst upp, och salta på dem, så de drar åt sig mestadels av saltet.

  5. Rör om med ett par skedar och hacka sönder avocadobitarna till önskad grovhet. Smaka av med ev. mer salt, jalapeño och koriander.

Mangosalsa

  1. Skala och finhacka mangon, rödlöken och vitlöken. Skölj och finhacka tomaten, koriandern och chilin

  2. Blanda ihop alla ingredienser till en salsa och smaka av med limejuice och salt

Picklad lök

  1. Skala och strimla löken tunt

  2. Pressa över limejuice och låt dra i 30 min

Recept från kokboken ”Vegansk Husmanskost”, Bonnier Fakta.

Tacos till fredagsmys!
Foto: Emil Hovmark
Tacos till fredagsmys!
Publicerad:

LÄS VIDARE