Festligare fika med tre sorters bullar
Av: Aftonbladet
Uppdaterad:
Godare
Kardemummanystan, chokladsnurror och amerikanska sprinklebuns.
– Jag ääälskar bullar, säger bakboksförfattaren och Hela Sverige bakar-vinnaren Andréa Brändström.
I det här avsnittet av programserien ”Festligare fika” bakar hon bullar på tre olika sätt.
Hon visar också sitt speciella knep för att få till helt jämna bullar.
Kardemummabullar och chokladbullar
Grunddeg för bullar
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl kall mjölk
150 g socker
1,5 tsk salt
1 ägg
2 msk kardemummakärnor, mortlade
950 g vetemjöl special
150 g smör, rumstempererat
Gör så här:
Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt socker, salt och kardemumma och rör runt. Blanda ägget och häll till sist i mjölet. Låt jobba i maskin i ca 7 minuter och klicka sedan i smöret lite i taget. Låt arbeta i 7-8 minuter till.
Låt degen jäsa under plastfolie i 1 ½ - 2 timmar.
Kardemummafyllning
En sats räcker till en grunddeg, vill du göra både kardemummabullar och chokladbullar på EN deg så är det bara att halvera receptet för fyllningen.
150 g smör, rumstempererat
75 g florsocker
30 g nystött kardemumma
50 g mandelmassa
ägg till pensling
pärlsocker
Gör så här:
Vispa upp smöret tillsammans med florsocker och kardemumma.
Stjälp upp degen på en mjölad bänk och arbeta degen smidig. Kavla ut till en rektangel, ca 5 mm tjock. Bred fyllningen på den utkavlade degen och riv över mandelmassan. Vik ett treslag och kavla ut degen tunt igen. Skär ut smala strimlor på längden och rulla till nystan.
Lägg nystanen på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa 1 timma.
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i 200 grader i 10-15 minuter tills de har fått fin färg. Pensla bullarna direkt med sockerlagen så håller de sig saftiga längre. Låt svalna på galler.
Ska bullarna inte ätas direkt kan de frysas efter jäsning och tas fram och gräddas senare. Tänk då på att de kan behöva några extra minuter i ugnen!
Chokladfyllning
En sats räcker till en grunddeg, vill du göra både kardemummabullar och chokladbullar på EN deg så är det bara att halvera receptet för fyllningen.
25 g smör, rumstempererat
1 msk florsocker
150 g hasselnötskräm
100 g chokladknappar
Gör så här:
Blanda ihop smör, florsocker och hasselnötskrämen.
Stjälp upp degen på en mjölad bänk och arbeta degen smidig. Kavla ut till en rektangel, ca 5 mm tjock. Bred fyllningen på den utkavlade degen och strössla över chokladknapparna. Vik ett treslag och kavla ut degen tunt igen. Skär ut remsor ca 1 cm breda. Tvinna dem och snurra runt till knutar.
Lägg knutarna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa 1 timma.
Pensla bullarna med ägg. Grädda bullarna i 200 grader i 10-15 minuter tills de har fått fin färg. Pensla bullarna direkt med sockerlagen så håller de sig saftiga längre. Rulla dem i strösocker och låt svalna på galler.
Ska bullarna inte ätas direkt kan de frysas efter jäsning och tas fram och gräddas senare. Tänk då på att de kan behöva några extra minuter i ugnen.
Sockerlag till pensling
1 ½ dl socker
½ dl vatten
Gör så här:
Koka upp blandningen till sockret smält. Pensla bullarna med sockerlagen direkt efter ugnen.
Sprinklebuns
Bulldeg
50 g jäst
5 dl kall mjölk
150 g socker
1,5 tsk salt
1 ägg
950 g vetemjöl special
150 g smör, rumstempererat
150 g strössel
Gör så här:
Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt socker och socker och rör runt. Blanda ägget och häll till sist i mjölet. Låt jobba i maskin i ca 7 minuter och klicka sedan i smöret lite i taget. Låt arbeta i 7-8 minuter till.
Låt degen jäsa under plastfolie i 1 ½ - 2 timmar.
Vaniljfyllning
150 g smör
60 g florsocker
2 msk vaniljsocker
Strössel
Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet.
Stjälp upp degen på mjölad bänk och arbeta degen smidig.
Kavla ut degen ca 5 mm tjock och strö över strösslet. Vik ihop degen igen och arbeta den på nytt. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till 5 mm tjockt. Bred på vaniljfyllningen och strö över strössel. Rulla ihop degen och använd en sytråd för att dela till jämna bullar, ca 5 cm breda.
Lägg dem i en ugnssäker form/långpanna (alt. Två st springformar, ca 24 cm) som är klädd med bakplåtspapper med ca 1 cm mellanrum och jäs i 1 timma. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter tills de fått fin färg och nått 92 grader i innertemperatur.
Låt svalna helt innan de täcks med cream cheese-frostingen.
Cream cheese-frosting
150 g smör, rumstempererat
100 g cream cheese, rumstempererat
½ msk vaniljextrakt
150-200 g florsocker
2-3 msk vispgrädde
Gör så här:
Blanda ihop smör och cream cheese, använd gärna en bakmaskin med vinge, och blanda i ca 30 sekunder till en jämn smet. Tillsätt vaniljextraktet under omrörning. Sänk hastigheten och tillsätt florsocker och vispgrädde i omgångar till frostingen får en bra konsistens.
När bullarna svalnat, bred över frostingen och strö över strössel.
Smaklig fika!
Se hela programserien ”Festliga fika” på tv-kanalen Godare.
Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).
.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons
Härliga sommarsmaker
Semmelkladdkaka – ljuvligt gott
Festligare fika med ljuvliga cupcakes
Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Middagstips som förför: Garanterat gott!
Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza
Magiska brownies lyser upp i mörkret
Rabarber passar både till sött och salt
Grilla gurka och få fram nya smaker
Så får du tomaterna att smaka mer
Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen
Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor
Så blir färskpotatis ännu godare
Goda maten för heta sommardagar
1 h 10 min
Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården
Risotto, nej havreotto – knaprigt och krispigt
40 min
Vildsvin i öl – servera med grönsaksstuvning
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas
Nya, goda köttfärssåsen
Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis
Viltgryta med potatismos och lingon
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons
Härliga sommarsmaker
Semmelkladdkaka – ljuvligt gott
Festligare fika med ljuvliga cupcakes
Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Middagstips som förför: Garanterat gott!
Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza
Magiska brownies lyser upp i mörkret
Rabarber passar både till sött och salt
Grilla gurka och få fram nya smaker
Så får du tomaterna att smaka mer
Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen
Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor
Så blir färskpotatis ännu godare
Goda maten för heta sommardagar
1 h 10 min
Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården
Risotto, nej havreotto – knaprigt och krispigt
40 min
Vildsvin i öl – servera med grönsaksstuvning